Ett möte med Stellan Skarsgård inför utnämningen av hedersdoktor

Ett möte med Stellan Skarsgård inför utnämningen av hedersdoktor

Uppdaterad 24 oktober 2019 kl. 13:58 | Publicerad 06 juni 2017 kl. 19:53
Stellan Skarsgård poserar framför kameran
Foto: Filmtopp Media/Kevin Lindén.

I fredags, 2 juni 2017, utsågs Stellan Skarsgård till hedersdoktor vid Lunds Universitet. Under ceremonin tilldelades han både lagerkrans och doktorsring. 

Dagen innan ceremonin hölls ett öppet samtal med Skarsgård i en hörsal på universitetet. Där fick han med egna ord beskriva sin syn på sitt yrke och på utnämningen.

– Även om det jämfört med vanligt, riktigt arbete verkar lättare ibland, kan det vara jävligt jobbigt. Det är nervpåfrestande och man är rädd hela tiden och har ångest och skit. Och så jobbar man 15-17 timmar om dagen, sa Stellan Skarsgård under samtalet.

I motiveringen till utnämningen lyfter Lunds Universitet fram att han har en "djupt reflekterande och genomtänkt hållning till sitt arbete som skådespelare och till sin plats i filmproduktionen". Själv förklarade han att kärnan i en riktigt bra rollprestation är "liv". Att kunna och våga vara närvarande och brinna så mycket framför kameran att publiken inte kan försvara sig. Något han dock menade att man inte kan "läsa eller träna sig till".

Några timmar innan ceremonin, utspelade sig ett annat möte med Stellan Skarsgård, där jag personligen närvarade. I ett fullsatt klassrum satt förväntansfulla studenter med filmvetenskap eller teater som huvudämne. Så fort Stellans röst, full av pondus och energi, hördes från dörröppningen, "Hallå på er!", blev det genast knäpptyst. Men stämningen lättade snabbt då Stellan med sitt skämtsamma och varma bemötande genast bjöd in oss i samtalet efter att de första frågorna hade kastats ut i luften.

Här berättade Stellan mer om sin uppfattning om att "liv" är det absolut viktigaste framför kameran. Han påstod att det endast kan uppnås om regissören ger sina skådespelare utrymme till att själva få skapa. Han menade att den sämsta egenskapen en regissör kan besitta är att ha ett för stort kontrollbehov.

– Om man styr precis hur alla ska göra, hur en replik ska sägas, var man ska stå och åt vilket håll man ska titta, försvinner livet framför kameran, menade han.

Samtalet gick vidare med frågor om hur det är att jobba med olika sorters filmer, om framtiden, synen på dagens filmindustri och så vidare.

Vi hann inte ta någon bild, men innan Stellan begav sig skakade vi hand och jag fick uttrycka min uppskattning. Han tackade artigt och vänligt tillbaka, vilket räckte gott och väl för mig. Både jag och mina studiekamrater kunde efteråt enas om att Lunds Universitets motivering kändes väldigt pricksäker.

Stillbild på Stellan Skarsgård i filmen "Borg".
Stellan Skarsgård som Lennart Bergelin i filmen Borg.

Inom den närmaste tiden kommer vi att kunna se Stellan Skarsgård i den svenska biografi-filmen Borg om tennisstjärnan Björn Borg. I filmen medverkar även bland annat Sverrir Gudnason och Shia LaBeouf. Borg har premiär den 6 september, 2017. 

Filmtopp närvarade under inspelningen av Borg. Du kan läsa om vår häftiga upplevelse här.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL