Asta Kamma August om Bränn alla mina brev: "hamnade i hypnos"
Stjärnan om speciella arbetet på den stora svenska biofilmen
Filmtopp intervjuar Asta Kamma August om storfilmen "Bränn alla mina brev" och bjuds på spännande insikter i hur det är att skådespela under Björn Runge.
Filmatiseringen av författaren och poddaren Alex Schulmans hyllade roman Bränn alla mina brev är höstens stora svenska biohändelse. Denna stjärnspäckade skildring återspeglar de upptäckter profilen gjorde när han grävde i sin familjehistoria för att hitta roten till sitt inre mörker.
Filmtopp har pratat med Asta Kamma August som spelar en av berättelsens centrala figurer, Karin Stolpe. I filmen spelar hon inte minst mot Bill Skarsgård som gestaltar maken Sven Stolpe och Gustav Lindh som gör författaren Olof Lagercrantz. Asta berättar om det annorlunda sättet hon landade rollen, varför de gjorde många alternativa tagningar och vad som gör regissören Björn Runge (Om jag vänder mig om, The Wife) så bra med skådespelare.
Boken "Bränn alla mina brev" blev en direkt succé när den gavs ut i november 2018. Unisont hyllad av både kritiker och gemene läsare var det många som drabbades av Schulmans historia. Asta Kamma August som spelar hans mormor hade trots uppmärksamheten missat boken:
– Jag hade faktiskt ingen aning om dess existens innan jag blev frågad om att komma på casting. Det var först när de hörde av sig som jag snabbt fick tag på boken, och blev jättedrabbad. Framför allt av Karins historia, hennes öde och relationen till Sven som hon inte kan ta sig ur.
Mer läsning:
När jag pratade med Bill sa han att det var svårt att hitta empatin för Sven Stolpe. Tycker du det är viktigt att känna den för karaktärer som du spelar?
– Ja, det skulle jag säga är avgörande. Det är ett väldigt empatiskt jobb på det sättet att jag måste förstå karaktären fullt ut för att kunna spela den. Det blir då oftast att jag, kanske inte försvarar karaktären, men förstår motivet bakom alla dess handlingar. Det känns väldigt viktigt.
– Redan innan jag gjorde min audition träffade jag Björn, vilket är väldigt ovanligt. Vi sågs i Göteborg och hade ett långt, jättegivande möte. Det första han frågade mig då var varför jag tror att Karin stannade med Sven. Det ledde till ett två timmar långt samtal där vi båda delade vad vi trodde. Sen hade vi den frågan som huvudfrågeställning under inspelningen av filmen. Vi ville hela tiden undvika att låsa fast oss vid ett svar, utan utforska flera olika vägar. Det finns väldigt många svar. Dels själva tiden med kvinnors begränsade möjligheter, men också dynamiken i relationen. Hur Sven använder sitt martyrskap och offerskap för att få Karin att stanna. Hot om fysiskt våld. Och sen att hon någonstans också bryr sig om honom.
"Hamnade i ett meditativt och nästan hypnotiskt tillstånd"
Björn har genom åren utmärkt sig själv som en skicklig skådespelarregissör. Vi blev nyfikna på att ta reda på vad hans hemliga knep är för att gång på gång få fram dessa fantastiska prestationer.
– Det är en så bra fråga. Det var många gånger vi gjorde scener och efteråt undrade, "vad var det som hände?". Han är så mån om kontakten mellan skådespelarna och karaktärerna. Vi kunde göra fyra tagningar av samma scen och sen kom han med något inspel i stil med "den energin ni har nu, prova att börja där nästa gång". Till slut hamnade man i något meditativt och nästan hypnotiskt tillstånd där man kom längre och längre in i situationen. Det där var han väldigt bra på.
Testade ni att göra olika alternativa tagningar där Karin fick bemöta Sven på olika sätt?
– Ja, det hade vi. Björn sa tidigt att han ville göra det på olika sätt så att han har många möjligheter i klipprummet. Det är ett fantastiskt sätt att jobba på som skådespelare för då slipper man söka efter det som ska vara exakt rätt. Men det är också läskigt för att det kräver stor tillit. Man får lita på att ens impulser och konstiga idéer är i trygga händer. Det kände jag lyckligtvis att det var, för att både Björn och Lena som klipper är fantastisk.
Sven Stolpe har ju synts till väldigt mycket, men kanske inte Karin Stolpe. Vad kunde du plocka för rörelser ifrån henne och liksom hitta hennes grej?
– Jag tyckte att det var en ganska stor styrka att hon inte hade förekommit så mycket i rörligt material. Jag har själv bara sett några bilder på henne. Men jag försökte inte efterlikna henne så mycket på det sättet, jag försökte mer sätta mig in i vårt manus och den karaktären som den texten bjuder in till. Och det tror jag är en helt fiktiv karaktär. Samma namn, men en helt annan person.
Så Schulman sa aldrig att du var fel ute?
– Haha, nej, snarare tvärtom ibland. Att jag var jäkligt lik.
Filmtopp tackar Asta för det insiktsfulla samtalet. Du kan nu se henne i "Bränn alla mina brev" som rullar på bio.