Ola Rapace

EXKLUSIVT: Ola Rapace om Vitt skräp och slagsmålet med Daniel Craig

Eric Diedrichs
Uppdaterad 05 maj 2022 kl. 08:42 | Publicerad 04 juni 2021 kl. 18:30

"Jag blev chockad över bra filmen var"

Ola Rapace behöver knappast någon närmare presentation. Efter år av filmarbete utomlands är han tillbaka med sin första svensk spelfilm sedan 2015 – "Vitt skräp", en hårdkokt actionfilm i 80-talsmiljö. I en exklusiv intervju berättar han om filmen, karriären och sitt favoritslagsmål med Daniel Craig.

MER LÄSNING:
Internet frågar Ola Rapace
Intervju med Alexandra Rapaport

Arbetet med Vitt skräp har varit långt och utdraget. Efter att merparten av inspelningen avslutades 2015 har den bristfälliga budgeten gång på gång lett till att färdigställandet dragit ut på tiden. Nu, sex år senare, är det dags för premiär.

– Jag har sett en version som var i princip färdig, säger Ola. Det är möjligt att det är nåt som har ändrats sen den klippningen, men jag blev chockad över hur bra det var. Jag hade faktiskt inte väntat mig att det skulle vara så bra genomfört. 

Varför blev du förvånad över resultatet? 

– Det har nog att göra med att det var en så pass spretig inspelning och att det tog så lång tid att göra färdigt. Så jag väntade mig inte ett resultat som skulle var så tight. Jag trodde inte det skulle bli så lyxigt. 

I filmen spelar Ola Rapace huvudrollen som Sami, en man med ett våldsamt förflutet som börjar extraknäcka för  gangsterverksamhet i en svensk småort.

– Jag kom in i bilden väldigt tidigt, innan vi ens hade ett manus som var klart. Vi hade ett utkast till ett manus, en idé som var väldigt svår att börja filma. Då kontaktade jag Anton Hagwall, som skrev en ny version och så körde vi igång, ganska mycket på volley ändå, och började filma lite utan att veta vart vi skulle.

– Det brukar vara farligt. Det brukar inte funka att ge sig ut på så hal is, men av nån anledning så gick det med det här gänget. Jag tror det har att göra med vilka karaktärer som är inblandade, både i filmen och i arbetssituationen. Det var människor som tyckte om och kunde hantera den ganska röriga formen.

Ola Rapace syns inte bara framför kameran utan är även en av filmens producenter.

– Det är jag väldigt stolt över, men jag förstår fortfarande inte riktigt hur vi fick ihop det om jag ska vara ärlig. Den första utmaningen var ju manuset, som inte var klart. En annan utmaning var att jag skulle spela någon slags huvudroll som rör sig utanför historien, mer som en betraktare. Det var klurigt eftersom som jag inte riktigt förstod karaktärens funktion från början, men det var också häftigt att få skapa en ny typ av huvudroll, som är mer en betraktare än en katalysator i en värld som egentligen är främmande för honom. Jag tycker att det fungerar på något konstigt sätt. 

Det blev en storpremiär till slut.

I samband med att restriktionerna kring den rådande pandemin håller på att lätta kommer "Vitt skräp" få premiär på 30 biografer runt om i landet. Något som måste beskrivas som en storslagen seger för ett ambitionsprojekt som det har kämpats med i åratal.

– Det är helt otroligt bra tajming. Det har varit deppigt det senaste året med massa drömprojekt som har blivit inställda, båda för mig men också generellt i hela branschen. Man ser hur hur mycket talang och kreativitet som har kastats bort det senaste året. Det känns ljust att vi kan komma med det här och smälla upp en film ordentligt. 

Hur tycker du att klimatet ser ut i Sverige för indiefilm?

– Jag har jobbat rätt mycket i Frankrike de senaste åren och när jag kom tillbaka till Sverige för tag sedan kändes det otroligt lovande med mindre projekt, galna idéer och många spännande kvinnor som var inne och gjorde saker. Oväntade saker och saker jag inte riktigt kände igen från Sverige. Så jag var otroligt sugen på att börja jobba här. Sen så blev det så jävla orättvist när den här pandemin kom och sköt alla projekten i sand. Det var i alla fall så jag upplevde det. Precis som det var "nu jävlar nu händer det" så blev det nästintill omöjligt att göra nåt överhuvudtaget. Jag bara hoppas att den kreativiteten och de möjligheter jag kände fortfarande finns kvar och kan leva upp nu igen. Men det återstår att se. 

Med 54 film och serieroller på sitt CV har Ola Rapace hunnit med en hel del under åren. Vad gör han när produktion som han har medverkat i dyker upp på TV?

– För det mesta zappar jag vidare så snabbt det går. Definitivt om det är nån annan i samma soffa. Om jag är själv så beror det på lite. På senare tid har jag zappat förbi gamla Wallander-filmer och då har jag faktiskt stannat ett par gånger eller till och med tittat klart. Jag var ändå med i 13 stycken, tror jag, och jag har inte sett en enda förut. Jag minns dem som kalkoniga, men de var inte riktigt så dåligt som jag kom ihåg.

Om favoritslagsmålet med Daniel Craig.

Ola Rapace
Foto: Joakim Eriksson/Mikael Cross Films.

Ola Rapace har delat ut en hel del välriktade knogmackor under åren. Och han är jäkligt bra i sina actionscener. 2012 var han med i den uppmärksammade James Bond-filmen "Skyfall" i vilken han hade en fantastisk strid mot agenten med rätt att döda. På ett tåg.

– Fightscenen med Daniel Craig på tågtaket i Skyfall är min favorit. Kanske inte så mycket för själva tågtaket utan för hela gänget som repeterade in fighten under månader i Turkiet. Vi hade så himla kul tillsammans när vi körde motorcyklar och körde sönder bilar och lekte med alla de enorma resurser som franchisen har till sitt förfogande. Det var ju som den absolut roligaste fritidsgården man kan tänka sig för grabbar med bokstavskombinationer och även tjejer faktiskt, för det var en hel del kvinnliga stunttjejer också som var med. Vi hade ju så jävla roligt runtomkring filmandet.

– Sen hade jag en del roliga slagsmål i en film som heter Ares, den första franska långfilmen jag gjorde. Jag spelade nån slags bedagad fighter i en framtida dystopi och där hade vi en del boxningsmatcher som var väldigt roliga att göra. Men klyschigt nog är det nog Skyfall som är mitt varmaste minne när det gäller slagsmål. 

Med det tackar vi Ola Rapace för pratstunden. Vitt skräp finns nu att se på landets biografer.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL