Vår tid är nu

Intervju: Ulf Kvensler – Manusförfattaren till Vår tid är nu

Uppdaterad 07 juli 2021 kl. 15:18 | Publicerad 03 oktober 2018 kl. 13:43

"Ett melodrama som spelar på många strängar."

SVT:s storsatsning, dramaserien "Vår tid är nu", blev förra årets stora svenska framgångssaga. Nu med den andra säsongen här fortsätter intrigerna och maktspelet hos familjen Löwander på restaurang Djurgårdskällaren. Manusförfattaren Ulf Kvensler ger sin syn på produktionen ur ett dramaturgiskt perspektiv.

Vår tid är nu.
Vår tid är nu. Foto: SVT

Ulf Kvensler har tidigare bland annat skrivit manus till de två första säsongerna av Solsidan. Nu är han involverad i SVT:s nya storsatsning Vår tid är nu. Det hela började som en idé till ett perioddrama framtaget av manusförfattaren Johan Rosenlind, som själv jobbat inom restaurangbranschen. Ulf Kvensler och Malin Nevander involverades sedan för att hjälp honom att ta fram ett manus.

– SVT var på jakt efter en serie som skulle skildra folkhemmets framväxt efter kriget och något som skulle handla om restaurangmiljön. Vår tid är nu passade då som handen i handsken.

Vad är den stora skillnaden med att skriva en sådan här serie jämfört med Solsidan?

Solsidan var en komediserie med avsnitt på 22 minuter där vi drog mycket inspiration från våra egna liv. I Vår tid är nu var det många fler rutor som skulle bockas i. Dels ska det handla om en restaurang och mat. Men också om svensk nutidshistoria och folkhemmets framväxt.

Vår tid är nu går hand i hand med samhällsutvecklingen och politiken under tidsepoken som den utspelar sig på. Karaktärer skapades för att kunna representera olika historiska aspekter.

– Jag är väldigt intresserad av genren melodrama, alltså dramaserier där man ska spela på många strängar samtidigt. Det ska vara spännande, det ska finnas kärlek, intriger och även en liten historielektion på slutet.

Vår tid är nu.
Hedda Stiernstedt som Nina Löwander, Suzanne Reuter som Helga Löwander, Adam Lundgren som Peter Löwander och Ida Engvoll som Ester Löwander i Vår tid är nu. Foto: Johan Paulin/SVT

Likheter med dramaserier som Downton Abbey, där maktspel mellan tjänare och ägare råder, har gjorts. En annan serie som Ulf Kvensler menar innehåller samma typ av drama är Game of Thrones.

Game of Thrones är ett slags melodrama uppspeedat med drakar, magi, sex och våld. Men i grund och botten är det samma element med familjer som krigar mot varandra, syskon som sviker och bedrar. Stora kärlekshistorier. Det tror jag är anledningen till att det blivit en sådan stor succé snarare än drakar och våld som du kan hitta i mycket annat.

Han menar att den typen av drama väcker känslor inom oss.

– Tänk på senaste gången du var riktigt förbannat och upprörd. Pulsen ökar, du kan inte sitta stilla och rösten skakar. Väldigt ofta är det situationer som är kopplade till nära relationer. Det är den igenkänningen och dramatiken som vi slår mynt av när vi gör en sådan här familjesaga.

Året är 1955 och nu har det gått fem år sedan slutet på den första säsongen. Vad kan vi förvänta oss av den andra?

– Nina är tillsammans med Calle nu, de fick varandra. Annars kan man nog också förvänta sig att de allianser som vi såg under första säsongen är kanske inte så fasta som vi trodde. Vissa karaktärer som var hjältar visar lite andra sidor. Skurkar blir kanske snarare personer att hålla på.

Flera nya karaktärer har också tillkommit, något som Ulf Kvensler menar bidrar till dramat genom att de påverkar de gamla karaktärerna.

– Det är ju detta som är det roliga med att göra en serie som rör sig framåt i tiden. Du kan låta karaktärerna förändras med åren som det är i det verkliga livet. Det är sällan man får göra det med en serie.

En tredje säsong är inplanerad och håller på att utvecklas. Den ska utspela sig ännu längre fram i tiden, mellan 1968 till 1971.

– Planen från början var att hela serien skulle utspela sig under ungefär 25 år. Det innebär ju att serien måste röra sig framåt i tiden och det är väl lite det som är seriens signum.

Den tredje säsongen väntas ha premiär nästa höst och än så länge är serien bara bestämd för dessa tre. Den andra säsongen hade premiär den 1 oktober och kommer att fortsätta löpa i tio avsnitt under hösten.

Filmtopp har sett och recenserat de sex första avsnitten av den andra säsongen på Vår tid är nu.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL