Är det dags att bojkotta rysk film nu?
To cancel or not to cancel, det är frågan
Rysslands vansinneståg mot Ukraina väcker frågor på alla fronter, även i filmens värld. Filmtopps Eric Diedrichs bestämmer sig för att testa något han hatar.
Om det är något jag inte gillar så är det cancel culture. Ett makabert fenomen som går ut på att bojkotta precis allt som har med en viss person att göra efter att denne har sagt något korkat eller gjort något dumt. Särskilt illa är det när det kommer till människor som döms ut på förhand efter att någon tjomme har grävt fram en gammal tweet eller ett foto på Facebook. Det känns oerhört småsint av människor som så desperat skyltar med sin moraliska favör.
J.K. Rowling har fått utstå hot och hat för lösryckta utlåtanden om transpersoner och allmänmänsklig biologi. Hennes före detta fans arrangerar till och med bokbål. James Gunn bojkottades för en radda smaklösa skämt han drog för tio år sedan. I båda dessa fall har personerna i frågat blivit dömda utan skälig grund. Det är inget brott att tycka annorlunda mot vad du själv gör, lika lite som det är ett brott att ha dålig humor. Deal with it.
Sanktioner och bojkott
Nu, år 2022, har däremot cancelkulturens anhängare sin chans att göra nytta och bojkotta något som är högst rimligt – nämligen Ryssland. På grund av Vladimir Putins fragila psyke står vi på randen till ett tredje världskrig. Allt för att den gamla KGB-agenten ska toppa karriären med att gå "guns blazing" och visa att moderlandet är fortsatt lika jävligt som det var under Sovjetunionens tid. Till skillnad från de ledare vi ser i fräna actionfilmer går han däremot inte själv ut i strid, utan sitter tryggt bakom sitt skrivbord medan unga soldater riskerar sina liv.
Genom sanktioner försöker nu västvärlden lösa situationen utan att behöva ge sig ut på slagfältet. Förmodligen klokt. Putin har vid upprepade tillfällen hotat med kärnvapen. Även företag bojkottar Ryssland, vägrar handel och stänger sina verksamheter i landet. Ryska oligarker får sina tillgångar strypta och Moskvabörsen störtdök med 39 procent innan den stängdes tills vidare.
Filmvärlden följer samma spår
Flera stora filmstudios drar in sina premiärer i Ryssland, däribland Disney, Warner och Sony. BBC Studios har stoppat allt kommersiellt innehåll till ryska kunder. Detta innebär att deras program, som populära Dancing With the Stars, inte längre får spelas upp i Ryssland. Netflix har valt att pausa alla sina ryska projekt och vägrar att följa de nya ryska lagarna som tvingar streamingtjänster med över 100 000 prenumeranter att sända nyheter från de 20 TV-kanaler som ägs av ryska staten, fullproppade med propaganda. Här i Sverige har Stockholms filmfestival valt att bojkotta alla filmer som finansierats av ryska staten.
Det sorgliga med detta är givetvis hur hårt den ryska befolkningen drabbas. Det är knappast någon dans på rosor i den misär Putin skapat och värre kommer det att bli. Men en bojkott är det enda rimliga. I missnöjet kommer fler ryssar att vakna upp och vända sig mot diktatorn innan det är för sent. Ur isolation föds vrede. Putin kan inte hålla ihop ett krisande land med en förbannad befolkning hur länge som helst. Särskilt inte om han också ska kriga. Här är med andra ord bojkotten ett nödvändigt ont.
De gamla mästerverken får stanna
Sett till detta har jag nu bestämt mig. Fram tills att kriget är slut ska jag krypa till korset och testa på det där med "cancel", göra som Stockholms filmfestival och bojkotta alla ryska filmer som är finansierade av staten. Åtminstone när det kommer till nya titlar. De gamla, regimkritiska mästerverken ska istället få spinna sig varma i Blu-rayspelaren.