Kommer ”Blade Runner 2049” ge svar på vem Rick Deckard är?

Kommer ”Blade Runner 2049” ge svar på vem Rick Deckard är?

Uppdaterad 09 december 2019 kl. 12:26 | Publicerad 03 oktober 2017 kl. 18:30
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

OBS: Krönikan innehåller spoilers från filmen ”Blade Runner” från 1982.

35 år är i Hollywoods moderna filmfabrik en väldigt lång tid att vänta med att släppa en uppföljare. Likväl står vi ändå här inför premiären av Blade Runner 2049, en fortsättning på den hyllade och kultförklarade sci-fi-berättelsen Blade Runner från 1982.

Harrison Ford som Rick Deckard i filmen "Blade Runner".
Rick Deckard från filmen "Blade Runner". Foto: Warner Bros.

Kritiker och publik var från början delade angående den dystopiska framtidsdeckaren. Den berömdes för sin scenografi och visuella effekter, men handlingen och den långsamma klippningen ifrågasattes. Trots det fick Blade Runner snabbt ett kultfölje och under åren har filmen klippts om vid flera tillfällen. De fem mest kända klippningarna släpptes i en box 2012, varav den senaste versionen "Final Cut" hålls varmast av regissören Ridley Scott själv.

Förutom en otrolig dystopisk framtidsvärld, en deckargåta om mord och androider, är Blade Runner kanske främst känd för den mystiska frågan om Harrison Fords huvudkaraktär Rick Deckard är en ”replicant” eller inte. En replicant är en android, det vill säga en människolik robot, som i framtiden skapas för att arbeta för människorna. Om de inte sköter sig anlitas "Blade Runners" för att jaga och döda dem. Rick Deckard är en sådan Blade Runner.

Frågan om Rick Deckard är det som han själv jagar har länge funnits och förstärkts med varje ny version Ridley Scott har släppt. I intervjuer genom åren har han dessutom mer eller mindre gett sin syn på frågan. Detta har helt enkelt gjort att publiken splittrats i två läger: de som tror att Deckard är en människa och de som menar att han är en replicant.

Jag tänker inte gå in på vilka argument som finns för de båda sidorna, det räcker med att googla för att bilda sig en egen uppfattning. Däremot blir det intressant att se hur den nya filmen kommer att tackla detta. Blade Runner 2049 utspelas 30 år efter den första filmen och en replicant har ett livspann på fyra år. Hur kan Deckard leva om han skulle vara en replicant? Och vad händer med hans relation till Rachel, den replicant han hade en kärleksrelation med i första filmen?

Denis Villeneuve, som regisserar den kommande filmen, har själv sagt att han avser att göra en fristående uppföljare löst baserad på Blade Runner. Han har också sagt att Blade Runner 2049 är en uppföljare på alla versioner och inte någon specifik, som till exempel ”Final Cut”.

Personligen är jag trött på Ridley Scott som genom åren har gett svar på vad han anser att Deckard är. Jag tycker att gåtan om hans verkliga identitet bör förbli obesvarad och Scott borde ge sin publik rätten att tolka hans filmer efter egen vilja. Jag har tidigare skrivit en krönika om just regissörer som efter premiären av sina filmer går ut och "lägger sig i" vad publiken tycker genom att antingen överförklara eller ta onödig ställning till sitt eget verk.

Slutligen är Blade Runner så mycket mer än en fråga om huvudkaraktären är en robot eller inte. Det är en fråga om existens, mänsklighet och viljan att leva. En film som Blade Runner bör och ska inte enbart definieras av denna simpla "ja eller nej"-fråga. I sådana fall missas den större poäng och bild som filmen ger. Jag hoppas Denis Villeneuve hade detta i åtanke när han gjorde Blade Runner 2049 och inte ägnar hela speltiden åt att diskutera detta. Bevara gåtan och låt mysteriet leva så att vi kan fortsätta diskutera frågan i flera år framöver.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL