Hallå, Jonas Gardell – ska du inte fylla ditt nya äventyr med film och tv?

Hallå, Jonas Gardell – ska du inte fylla ditt nya äventyr med film och tv?

Emil Oscar Rasmussen
29 juli 2023 kl. 15:30
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Efter Tilde i TV4 – en uppmaning om fler manus från Jonas Gardell

Jonas Gardell gästade Tilde de Paula Eby i gårdagens avsnitt av "Tilde" på TV4. Där öppnade han upp om skilsmässan med Mark Levengood och sa sig ha "förunnats ett till äventyr" som han inte hade önskat sig, och jag skulle med det vilja lämna in ett litet önskemål. Skulle det här äventyret kunna innehålla lite fler manus från en av Sveriges mest underskattade manusförfattare?

Författare, dramatiker, komiker och artist – det är orden som definierar Jonas Gardell på toppen av hans Wikipedia-sida. Ordet "manusförfattare" lyser däremot med sin frånvaro (även om det går hand i hand med åtminstone två av de fyra listade titlarna). Eftersom Gardell har utmärkt sig som författare och scenpersonlighet i högre utsträckning än manusförfattare för film och tv är det inte helt överraskande att "manusförfattare" inte kastats in som ytterligare en definierande roll i hans liv.

Med det sagt är hans bidrag till den världen så pass betydande att det ändå är lite anmärkningsvärt. Jag skulle till och med gå så långt som att säga att Jonas Gardell är en av Sveriges mest underskattade manusförfattare.

Guldbagge-vinnande Pensionat Oskar (Bästa manus), de två filmatiseringarna av En komikers uppväxt (serien från 1992 och filmen från 2019), Torka aldrig tårar utan handskar – hur kan vi inte prata mer om Gardells adaptioner av sina litterära verk och hans bidrag som manusförfattare?

Hallå, Jonas Gardell – ska du inte fylla ditt nya äventyr med film och tv?
En mestadels leende Jonas Gardell gästade "Tilde". Foto: TV4.

"Det vore ännu sorgligare om det inte hade varit sorgligt"

Under gårdagen pratade Jonas Gardell ut offentligt om sin skilsmässa med Mark Levengood, och det fick mig att inse hur värdefull hans röst är i rutan. När han gästade Tilde de Paula Eby Tilde på TV4 formulerade han sig kring sin egen sorg i livet på ett sätt som satte fingret på precis det som Jonas Gardell gör bättre än kanske någon annan.

– Alla vet att jag är nyskild, och då säger folk "är inte det väldigt sorgligt?" Jo, det är klart det är sorgligt, men det vore ännu sorgligare om det inte hade varit sorgligt, säger  Jonas Gardell i Tilde.

Den sista bisatsen i citatet ovan är ett perfekt exempel på den typen av som Jonas Gardell är så bra på – förmågan att släppa in en strimma ljus i mörkret. Det är tveksamt om det finns någon annan i Sverige som är lika bra på att presentera sentimentalitet utan att det känns fånigt med sådan slagkraft. Lika bra är han dessutom på att vända på steken och kratta för misär med hjälp av skratt.

"Förunnats ett till äventyr" – vad sägs om nya äventyr inom film och tv?

I intervjun fortsätter Jonas Gardell att försöka se motgången i livet som med det positiva som den kan bära med sig:

– Jag har faktiskt förunnats ett till äventyr som jag inte hade önskat mig och som jag inte riktigt hade kunnat se komma, men när det väl har kommit så kan jag lika gärna gå in i det här nya, uppbrottet och förvandlingen, som en sorts nåd och se vad händer nu? Och det tycker jag är lite spännande.

När vi stänger dörrar bakom oss tenderar vi som bekant få möjligheten att öppna nya, och när Jonas Gardell nu omfamnar sitt nya äventyr vill jag uppmana honom om att låta manusförfattandet vara en större del av det. Jag vill nämligen se mer av de där ljusglimtarna i mörkret som du formulerar fram; jag vill sätta fler skratt i halsgropen av dina dramatiseringar och jag vill se din fascination över att få vara vid liv skildras på film och tv.

Jonas Gardells kommande scenshow, "Man får inte leva om sitt liv", berör just den typen av fascination, men jag hoppas att det också ges utlopp för den i andra format framöver.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL