Bästa filmerna 2023 – Filmtopp tipsar
Årets bästa filmer 2023 – dessa får du inte missa
Filmtopp samlar alla de bästa filmerna 2023 på ett och samma ställe. Här hittar du topptitlarna som imponerat inom alla olika genres och från såväl bio som streaming.
I myllret av filmer som årligen kommer ut på bio och alla olika streamingtjänster är det en utmaning att veta vilka av dem man bör prioritera. För att underlätta urvalsprocessen samlar Filmtopp samtliga av årets bästa filmer 2023 i den här listan, som uppdateras löpande. Alla titlar som har lyckats nypa åt sig betyget 4 eller 5 i någon av Filmtopps många recensioner finns med i listan.
Är du osäker på om du hunnit med alla sevärda filmer från förra året kan du även kolla in listan över de bästa filmerna 2022.
Filmtopps app hjälper dig att hitta rätt
Har du någonsin undrat var en film går att streama? Har du någonsin scrollat hos alla streamingtjänster i en evighet för att hitta rätt film? Klart du har. Med Filmtopps app (android, iPhone) är dessa problem som bortblåsta. I den kan du snabbt filtrera streamingtjänsternas utbud efter dina behov eller direktsöka på titeln du vill se. Löjligt enkelt och helt kostnadsfritt.
Alla de bästa filmerna 2023
Tack och förlåt – Netflix
Genre: Drama
Regi: Lisa Aschan
I rollerna: Sanna Sundqvist, Ia Langhammer, Ville Virtanen, Charlotta Björck, Juan Rodríguez m.fl.
Det svenska filmåret avslutar strakt med Lisa Aschan-regisserade Tack och förlåt – ett drama som har premiär på Netflix på annandag jul och handlar om en höggravid mamma som plötsligt förlorar sin partner. Tragedin gör henne närmast handlingsförlamad och det enda som ser ut att kunna hålla henne på fötter är hennes oansvarige äldre syster, som inte nödvändigtvis är att lita på.
Monster – Bio
Genre: Drama, Thriller
Regi: Hirokazu Kore-eda
I rollerna: Soya Kurokawa, Sakura Ando, Hinata Hiiragi, Eita Nagayama m.fl.
En av årets mest hypade dramathrillers lever upp till förväntningarna. I den Guldpalmsvinnande filmen av Hirokazu Kore-eda behandlas tematik som mobbing, ensamhet, nedstämdhet och kamratskap. Resultatet är en fin och tänkvärd film som snuddar vid full pott.
Flykten från kycklingfabriken
Genre: Komedi, äventyr
Regi: Sam Fell
Med: Thandiwe Newton, Zachary Levi, Bella Ramsey, Miranda Richardson m.fl.
Det dröjde nästan 25 år men nu är uppföljaren här. Istället för att bryta sig ut ur en kycklinggård måste Ginger och Rocky den här gången bryta sig in för att rädda sin dotter Molly i denna fortsättning på en av animationsstudion Aardmans klassiker.
Genre: Äventyr
Regi: Paul King
Med: Timothée Chalamet, Olivia Colman, Paterson Joseph, Keegan-Michael Key m.fl.
Baserad på Roald Dahls berättelser om godismakaren Willy Wonka kommer här en prequel till Kalle och chockladfabriken. Wonka är skicklig på vad han gör, men finner sig ständigt begränsad av sina fulspelande konkurrenter, stadens “chokladkartell”, som gör allt för att sabotera för honom. Hans drömmar går dock inte att stoppa.
The Holdovers
Genre: Drama, komedi
Regi: Alexander Payne
Med: Paul Giamatti, Dominic Sessa, Da'Vine Joy Randolph, Carrie Preston m.fl.
Alexander Payne serverar en bitterljuv och djupt empatisk berättelse om trasiga människor som oväntat hittar en nyfunnen familj under en ensam juletid. Det är den bästa julfilmen på år och dar – ett mästerverk, som tyvärr har premiär i Sverige först den 5 januari. Men se den då, den funkar även efter jul – tro oss!
Puss hej då
Genre: Dokumentär
Regi: Annika Fredriksson
Dokumentärfilmsregissören Annika Fredriksson gör sin långfilmsdebut med filmen Puss hej då, som speglar ett starkt systerskap och det tuffa problemet som många svenska familjer kämpar med.
Priscilla
Genre: Drama
Regi: Sophia Coppola
Med: Cailee Spaeny, Jacob Elordi, Ari Cohen m.fl.
Sophia Coppola serverar oss en av sin karriärs bästa filmer med nya Priscilla. Dramafilmen ger nytt utrymme åt kungen av rock'n'roll på vita duken, men denna gången är det inte från Elvis Presleys perspektiv vi får följa händelseförloppet, utan uteslutande från hustrun Priscilla Presleys perspektiv. Från hennes synvinkel får vi följa med på en gripande historia där varningsflaggorna är många.
100 årstider
Genre: Drama
Regi: Giovanni Bucchieri
Med: Giovanni Bucchieri, Louise Peterhoff, Karin Franz Körlof, Stina Eklad m.fl.
Giovanni Bucchieri gör debut som långfilmsregissör med unika 100 årstider – en hybridfilm som med finstämdhet och fingertoppskänsla blandar en fiktiv berättelse med dokumentärt material från de två huvudkaraktärernas tidigare förhållande. Resultatet blir en vacker debutfilm som lyckas beröra på djupet trots en begränsad handling.
Godzilla Minus One
Genre: Action, Äventyr, Drama
Regi: Takashi Yamazaki
Med: Ryunosuke Kamiki, Minami Hamabe, Sakura Ando m.fl.
Jätteödlan är tillbaka – och det med besked! Godzilla Minus One är ett actionäventyr som levererar spänning genom filmens gång och en episk slutstrid som sin stora final. Gillar man den typen av film kommer Godzilla Minus One med andra ord inte göra en besviken.
Napoleon
Genre: Drama, Action
Regi: Ridley Scott
Med: Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Rupert Everett m.fl.
Storslagna Napoleon är mästerregissören Ridley Scotts dramatisering av Napoleon Bonapartes hänsynslösa resa mot makten, samt hans realtion till sin livs kärlek, Joséphone de Beauharnais. Filmtopps recensent beskriver Napoleon som ett storslaget äventyr som markerar Scotts bästa film på 20 år.
Saltburn
Genre: Drama, Thriller, Komedi
Regi: Emerald Fennel
Med: Barry Keoghanm Jacob Elordi, Richard E. Grant, Rosamund Pike m.fl.
Emerald Fennel följer upp succén Promising Young Woman (2021) med utmanande Saltburn – en film som känns lika chockerande och vidrig som smart och sevärd. Handlingen kretsar kring en Oxford University-student som efter en familjetragedi får komma och bo på sin excentriske väns herrgård. Hans intåg på herrgården ska snart komma att innebära en radikal förändring för familjen som bor där, i takt med att vår huvudkaraktär manipulerar dem med smicker och lögner.
The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes
Genre: Action, äventyr
Regi: Francis Lawrence
Med: Tom Blyth, Rachel Zegler, Viola Davis,Jason Schwartzman, Peter Dinklage m.fl.
När ännu ett Hungerspel står vid dörren för tionde året i rad står 18-årige Coriolanus Snow i dess rampljus. Spelen är ännu i sitt fosterstadium och upplägget som vi känner till det, med Katniss i spetsen, är långt ifrån lika glamouröst. Deltagarna behandlas snarare som boskap än som världens privilegierade idoler och älsklingar. Bland dessa olyckligt utvalda ser vi Lucy Gray (Rachel Zegler), flickan från distrikt 12 som hamnar under Snows beskyddande vingar då han och hans kamrater tvingas agera mentorer för ungdomarna i ett försök att höja tittarsiffrorna.
David Holmes: The Boy Who Lived
Genre: Dokumentär
Regi: Dan Hartley
Med: Daniel Radcliffe, David Holmes m.fl.
Han var stuntman åt Daniel Radcliffe i Harry Potter-filmerna, men en dag skedde en olycka på set som gjorde honom förlamad. Detta är berättelsen om en ung man som, trots motgångarna, gör allt för att leva sitt liv till fullo. Väldigt gripande.
Syndabocken
Genre: Drama, thriller
Regi: Axel Petersén
Med: Joel Spira, Christopher Wagelin, Julia Sporre m.fl.
På Malta dyker plötsligt ekobrottslingen Dimman (Joel Spira) upp hemma hos sin före detta vän – mannen han hade företag med och blåste. I ett desperat försök att återfå hans förtroende dras han ner i en destruktiv spiral av våld och lögner. Annorlunda och sevärt.
Poor Things
Genre: Drama, komedi
Regi: Yorgos Lanthimos
Med: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe m.fl.
Poor Things är Yorgos Lanthimos mest utmanande film hittills. Denna gången bjuder han inte enbart upp till dans med sin sedvanligt skruvande ton, utan även med en lika underbart galen estetik. Inledningsvis upplevs det som närmast provocerande, men med lite tålamod är det bara att kapitulera för den surrealistiska världen.
Pain Hustlers
Genre: Drama
Regi: David Yates
Med: Emily Blunt, Chris Evans, Andy Garcia m.fl.
Från Harry Potter-regissören David Yates kommer här ett strålande hustler-drama om ett företag som försöker sko sig på ett nytt smärtlindrande prepparat – trots att risken för missbruk är överväldigande. Läkare mutas, människor dör och företagarna blir feta. Baserad på en sann historia.
Paradiset brinner
Genre: Drama
Regi: Mika Gustafsson
Med: Bianca Delbravo, Dilvin Asaad, Safira Mossberg, Ida Engvoll m.fl.
Paradiset brinner var en av de tre svenska filmer som tävlade om att bli Sveriges Oscarsbidrag för i år. Så blev inte fallet, men det är likväl en alldeles utmärkt film som bör ses. Ett gripande drama om tre minderåriga syskon, som försöker få vardagen att gå ihop i frånvaron av föräldrar.
Killers of the Flower Moon
Genre: Drama
Regi: Martin Scorsese
Med: Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Brendan Fraser, Jesse Plemons, John Lithgow m.fl.
Den nu 80-årige Scorsese visar hur film görs bäst och pulveriserar de fabricerade Marvelprodukterna. Är Killers of The Flower Moon värd att betala extra för att se i IMAX? Det kan jag inte säga att den är på grund av upplevelsen i sig. Men den är en fröjd rakt igenom, så om du känner för att stötta Team Scorsese istället för att se The Marvels i höst finns det inget tvivel. Det här är väl spenderade pengar.
Konferensen
Genre: Skräck, komedi
Regi: Patrik Eklund
Med: Adam Lundgren, Christoffer Nordenrot, Katia Winter, Marie Agerhäll m.fl
Konferensen överträffar verkligen alla förväntningar och bjuder på en skruvad, blodig och mycket underhållande slasher av förvånansvärt hög klass. Aldrig har en kompetensutvecklingsresa varit så spännande. Trots att karaktärerna inte riktigt hinner sätta sig hos en så är det verkligen en sevärd film som Patrik Eklund fått till. Dessutom med Adam Lundgren i en roll som passar honom lika perfekt som en motorsåg i en buk.
Höstlöv som faller
Genre: Drama, komedi
Regi: Aki Kaurismäki
Med: Jussi Vatanen, Alma Pöysti, Janne Hyytiäinen m.fl.
En något bångstyrig man, Holappa (Jussi Vatanen), möter en tystlåten, blond kvinna, Ansa (Alma Pöysti). Han har problem med spriten och lever ett slags dag-till-dag-liv hos olika, snåla arbetsgivare, hon söker jobb efter att ha fått sparken från lokala snabbköpet för snatteri. Det är fint att se Ansas och Holappas relation fördjupas, man verkligen hejar på dem. Höstlöv som faller är utan tvekan en av årets bästa filmer.
Ballerina
Genre: Action
Regi: Chung-Hyun Lee
Med: Jeon Jong-seo, Park Yu-rim, Kim Ji-hoon m.fl.
Chung-Huyn Lees traffickingthriller "Ballerina", pärlan från 2023 Busan International Film Festival i Sydkorea, illustrerar några av mänsklighetens starkaste drivkrafter som sällan uppmärksammas på film: behovet av enkel glädje och vänskap – och den mordiska vreden när det fråntas en.
Hypermoon
Genre: Dokumentär
Regi: Mia Engberg
Hypermoon är intim poesi i filmformat, som speglar det livsförändrande ögonblicken när regissören Mia Engberg diagnostiseras med cancer, den första kvinnan som lämnar och återvänder till jordens yta och den åldrande gangstern Vincent, som alla tre binds ihop på ett magnifikt sätt genom styrkan bakom minnena som formar oss och bräckligheten i vår existens.
Saw X
Genre: Skräck, Thriller
Regi: Kevin Greutert
Med: Tobin Bell, Shawnee Smith, Steven Brand m.fl.
Det var väl ingen som trodde att Saw X skulle bli en kritikerfavorit, men faktum är att den tioende filmen i ordningen är den mest hyllade av dem alla. Även Filmtopps recensent blev glatt överraskad! Filmen utspelas mellan den första och andra Saw-filmerna och handlar om när John Kramer, mer känd som Jigsaw, åker till Mexiko för att testa en alternativ cancerbehandling. Men någon frid på jorden blir det inte. När Kramer inser att han har blivit blåst, bestämmer han sig för att ta ut sin hämnd.
Den underbara historien om Henry Sugar
Genre: Komedi, Kortfilm
Regi: Wes Anderson
Med: Benedict Cumberbatch, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Dev Patel m.fl.
Efter några svagare filmer är Wes Anderson äntligen tillbaka i högform med kortfilmen Den underbara historien om Henry Sugar på Netflix. Handlingen i denna dialograppa film gör avstamp utanför Roald Dahls stuga, där författaren (spelad av Ralph Fiennes) bjuder med oss på berättelsen om Henry Sugar – med en avstickare till Indien. Filmtopps Eric Diedrichs tycker att det här är det bästa Anderson har gjort på länge, och ser gärna att han fortsätter att experimentera med kortfilmsformatet.
Kokomo City
Genre: Dokumentär
Regi: D. Smith
Med: Daniella Carter, Koko Da Doll, Liyah Mitchell, Dominique Silver
Kokomo City är en rå och närgången dokumentär som följer fyra svarta transsexuella sexarbetare i New York och Atlanta. Utöver de starka individerna som vi får följa och deras fängslanden livsöden, är Kokomo City stilistiskt vass med en tydlig visuell vision som är ovanligt experimentiell för dokumentärgenren.
Past Lives
Genre: Drama, Romantik
Regi: Celine Song
Med: Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro m.fl.
En av årets få femmor delades ut till Past Lives i september. Filmen har hyllats unisont och Filmtopps Rasmus Torstensson sållar sig till hyllningskören och lyfter fram Past Lives som en av de bästa filmerna 2023. Han beskriver detta lysande romantiska drama som "en känslomässig fullträff". I berättelsen introduceras vi för 12-åringarna Na Young och Hae Sung i Seoul, Sydkorea. De knyter ett unikt band till varandra, men ungdomskärleken som senare spirar avbryts abrupt när Na Young och hennes familj flyttar till Kanada.
De ovälkomna
Genre: Drama, Thriller
Regi: Rodrigo Sorogoyen
Med: Denis Ménochet, Marina Foïs, Luiz Zahera, Diego Anida m.fl.
"En framgångsrik stilstudie i lågmäld spänning." Så beskriver Filmtopps Oskar Pettersson denna lågintensiva vardagsthriller med fokus på man som inte längre är välkomnad i sitt hem. Handlingen kretsar kring det franska paret Antoine och Olga, som flyttat till en avlägsen spansk by. Deras närvaro omfamnas knappast av ett brödrapar till grannar, som främst riktar sitt ogillande mot Antoine. Gradvis byggs en fängslande och tryckt spänning upp mellan dem.
Det okonstlade bakom denna nagelbitare gör den otroligt effektfull och förärar den en plats på listan över de bästa filmerna 2023.
Marry My Dead Body
Genre: Action, Komedi, Drama
Regi: Cheng Wei-hao
Med: Greg Han Hsu, Po-Hung Lin, Gingle Wang m.fl.
Är du ute efter någonting utöver det vanliga är det bara att kasta sig över Marry My Dead Body på Netflix. Den här taiwanesiska rullen innehåller allt från action till komedi och är dessutom strösslat med inslag av det övernaturliga och gott om mystik. I handlingarnas centrum hittar vi den homofobiske polisen Wu Ming-han som slumpmässigt blir utvald att gifta sig ... med ett spöke ... som han dessutom måste samarbeta med för att lösa ett brott.
Talk to Me
Genre: Skräck
Regi: Danny Philippou, Michael Philippou
Med: Sophie Wilde, Joe Bird, Alexandra Jensen, Miranda Otto m.fl.
Talk to Me har alla bra delar som mitt ohälsosamma skräckhjärta någonsin kan önska: ett lekfullt teen horror-uppslag samtidigt som den på dödsseriös manér kväver en från start.
Oppenehimer
Genre: Drama
Regi: Christopher Nolan
Med: Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Florence Pugh m.fl.
"Oppenheimer" har både ett linjärt och ett icke-linjärt berättande. Vi får följa Robert Oppenheimer (Cillian Murphy) från det att han är en ung student fram till det första atombombstestet. Detta linjära berättande avbryts med jämna mellanrum av ett mycket laddat förhör, där Oppenheimers politiska bakgrund granskas i sömmarna, och ett senatförhör, där Lewis Strauss (Robert Downey Jr.), som samarbetade med Oppenheimer, ska bekräftas för en ministerpost.
Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One
Genre: Action
Regi: Christopher McQuarrie
Med: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Simon Pegg m.fl.
Den här gången är fienden inte i första hand en person, utan en AI, som likt Skynet i Terminator-filmerna, har uppnått självständighet och driver en egen agenda. Ja, det låter jättelöjligt, men regissören, Christopher McQuarrie, får det faktiskt att funka. Samtidigt som "Dead Reckoning Part One" är den smartaste filmen i serien, håller den det enkelt.
Sick of Myself (2022)
Genre: Drama, Komedi
Regi: Kristoffer Borgli
Med: Kristine Kujath Thorp, Eirik Saether, Fanny Vaager m.fl.
Norska Sick of Myself hade premiär förra året och har nu äntligen hittat till Sverige. Filmen är regissören Kristoffer Borglis långfilmsdebut och han imponerar med en skildring av samtidsångest där skratten ofta fastnar i halsgropen. Handlingen kretsar kring Signe, som är i ett destruktivt förhållande med sin partner som till stora delar går ut på att de försöker bräcka varandra. När Signes partner tar nästa steg i karriären påbörjar hon därför en ondskefull plan för att återta strålkastarljuset.
Elementärt
Genre: Animation, Äventyr, Fantasy
Regi: Peter Sohn
Efter några svajiga rullar bjuder Pixar oss äntligen på en riktigt sevärd animerad film igen – denna gången i form av en slags rom-com. Filmen utspelar sig i en värld där varelser av de olika elementen lever tillsammans men tydligt avskiljda från varandra. Men när eldelementet Brinnie och vattenelementet Vadar korsar väg med varandra får de utforska hur man kan komma överens med den som på pappret är ens raka motsats.
Forever
Genre: Drama
Regi: Anders Hazelius
Med: Flutra Cela, Judith Sigfridsson, Agnes Lindström Bolmgren, Mustapha Aarab m.fl.
Forever handlar om de 15-åriga tjejkompisarna Mila (Flutra Cela) och Kia (Judith Sigfridsson), men mest om Mila. Hon lever för fotboll medan Kia tycks leva för sig själv och sina vänner. Det är en mycket lyckad gestaltning av vänskap, naturtrogen och allt det där. De unga skådespelarna är utmärkta i sina roller och det går inte en sekund utan att jag köper deras kemi.
Extraction 2
Genre: Action
Regi: Sam Hargrave
Med: Chris Hemsworth, Tornike Gogrichiani, Golshifteh Farahani m.fl.
Chris Hemsworth är tillbaka i rollen som Tyler Rake, och han levererar ännu en gång action i toppklass. Den här gången måste han rädda en familj i ett georgiskt fängelse, vilket leder till att han får nya mäktiga fiender emot sig. Det är mer eller mindre ett självmordsuppdrag Rake tar sig an, men en personlig koppling till dem som måste räddas gör att han inte tvekar.
Indiana Jones and the Dial of Destiny
Genre: Äventyr
Regi: James Mangold
Med: Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge, Mads Mikkelsen m.fl.
En bra film har en stark story till vilken alla andra funktioner ska anpassas. Kläderna ska fungera i den tidsepok där de är, musiken ska passa till scenerna och ljuset ska intensifiera känslan. En film ska inte heller ha för långa scener bara för att de är estetiskt snygga, utan alla scener ska föra berättelsen framåt på ett bra sätt.
Indiana Jones and the Dial of Destiny lyckas med allt detta. Det är välgjort, storyn är stark och inga scener är för långa. Det är mäktigt, underhållande och speltiden går snabbt. Jag rekomenderar filmen för de som gillar klassiska äventyrsfilmer.
Spider-Man: Across the Spider-Verse
Genre: Äventyr
Regi: Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin K. Thompson
Med: Shameik Moore, Hailee Steinfeld, Oscar Isaac, Brian Tyree Henry m.fl.
I stort är Across the Spider-Verse en urläcker upplevelse där allhända animationstekniker och visuella stilgrepp används för att ge liv åt ett till synes oändligt antal parallella universum. Alltid med någon av hjältarna Miles Morales eller Gwen Stacy i fokus.
Normal
Genre: Drama, Komedi
Regi: Oliver Babinet
Med: Benoît Poelvoorde, Justine Lacroix, Joseph Rozé m.fl.
Normal är berättelsen om en ung Lucie och hennes sjuka pappa som försöker att upprätta en så normal fasad som bara möjligt när en socialarbetare ska komma på ett hembesök. Men pappans sjukdomstillstånd förvärras och utmaningen blir svårare än de hade hoppats – misslyckas de riskerar Lucie att placeras på ett ungdomshem. Filmen är gripande men inte utan flera humoristiska inslag.
Den lilla sjöjungfrun
Genre: Äventyr, Romantik
Regi: Rob Marshall
Med: Halle Bailey, Melissa McCarthy, Jonah Hauer-King, Javier Bardem m.fl.
Precis som många andra hade jag tappat hoppet om Disneys alla remakes, den ena sämre och mer icke efterfrågad än den andra, men det enda jag fylldes av när de välbekanta tonerna fyllde biosalongen var nostalgi. Och kanske en snudd... "Äntligen"? Äntligen har Disney hittat rätt.
Still: A Michael J. Fox Movie
Genre: Dokumentär
Regi: David Guggenheim
Med: Michael J. Fox, Tracy Pollan m.fl.
Michael J. Fox var en av de största stjärnorna i Hollywood på 80-talet. Sedan kom sjukdomen som förändrande allt. Dokumentären "Still: A Michael J. Fox Movie" lyckas sticka ut från med en ärlig skildringen av en människas kamp för överlevnad.
BlackBerry
Genre: Biografi, Komedi, Drama
Regi: Matt Johnson
Med: Jay Baruchel, Glenn Howerton, Matt Johnson m.fl.
BlackBerry är komedifilmen om historien bakom Blackberry-telefonen – som både hade en makalös uppgång och ett lika makalöst fall. Filmen är en humoristisk skildring baserad på deverkliga händelserna bakom Blackberryns framfart och efterföljande undergång.
Guardians of the Galaxy vol. 3
Genre: Action, Äventyr
Regi: James Gunn
Med: Chris Pratt, Bradley Cooper, Vin Diesel, Zoe Saldana m.fl.
Denna gången får vi följa Rocket (vars röst görs av Bradley Cooper) närmare och vi får veta hans bakgrund. Peter Quill (Chris Pratt) däremot sörjer förlusten av Gamora (Zoe Saldana) men måste samla ihop sig för att rädda en av sina egna och hela världen. I denna film har karaktärernas känslomässiga story utvecklats bra och det skapar stark empati för våra rymdhjältar.
Evil Dead Rise
Genre: Skräck
Regi: Lee Cronin
Med: Lily Sullivan, Alyssa Sutherland, Morgan Davies, Gabrielle Echols, Nell Fisher m.fl.
Evil Dead Rise är äntligen här! Ännu en gång kommer den hudbundna boken av ondska att plåga och tortera dem som läser ur den. Det är ett beprövat koncept som fortsätter att skrämma publiken, särskilt efter att den senaste utgåvan Evil Dead från 2013, höjde våldet till högsta nivån. Evil Dead Rise är mer i takt med den senaste installationen, än 80-tals klassikern, då den är full av blod, tortyr och extrem våld. Och det är lika kul som förra gången.
Suzume
Genre: Animation, Äventyr, Fantasy, Drama
Regi: Makoto Shinkai
Med: Nanoka Hara, Hokuto Matsumura, Eri Fukatsu m.fl.
Från skaparen av dundersuccén Your Name kommer nu Suzume – en stark och emotionell berättelse om förluster och att gå vidare i livet. I fokus för handlingen hittar vi 16-åriga Suzume kastas in i ett äventyr över hela Japan. Det blir upp till henne att förhindra katastrofer runt om i landet och det måste hon göra genom att stänga dörrar på öde platser, med en trebent stol till hjälp... Det kan låta underligt, men ge filmen en chans – det är den helt klart värd.
Sisu
Genre: Action, Krig
Regi: Jalamari Helander
Med: Jorma Tommila, Aksel Hennie, Jack Doolan, Mimosa Willamo m.fl.
Den finska filmen Sisu, skriven och regisserad av Jalamari Helander, gör skäl för sitt namn. Handlingen om en enslig finländare som vaskar guld och jagas av både nazister och ryssar under andra världkriget är en kompakt och imponerande historia som för tankarna till såväl Quentin Tarantino som framgångsrika krigsfilmer som All Quiet on the Western Front (2022). Denna finska dynamit till rulle har helt enkelt allt du kan önska dig av en actionfilm.
Boston Strangler
Genre: Drama
Regi: Matt Ruskin
Med: Keira Knigtley, Carrie Coon m.fl.
Matt Ruskin har lyckats skapa en modern thriller som de två kvinnliga journalisterna som lyckades avslöja vem den notoriske Bostonstryparen var. Den mest drivna av de två journalisterna, Loretta McLaughlin, spelas av Keira Knightly, som äntligen får göra annat än att kyssas på regniga åkrar i romantiska dramer. Likt Jake Gyllenhaal i Zodiac (2007) blir hon besatt av att hitta en mördare som försätter en hel stad i skräck. Familjeliv? Hej då. Evigt stirrande i journaler? Nämen, tjena! Carrie Coon spelar den andra journalisten, som är lite skickligare på att distansera sig från sitt arbete.
Close
Genre: Drama
Regi: Lukas Dhont
Med: Eden Dambrine, Gustav De Waele, Émilie Dequenne m.fl.
När vi introduceras för Leo och Rémi är de oskiljaktiga – mer bröder än vänner. Snart börjar de "tuffa" eleverna på skolan kommentera deras närhet med diverse bögskämt och homofobiska gliringar, något som skapar en spricka i vännernas relation. Värre blir det när Leo (lysande spelad av Eden Dambrine) börjar stöta bort sin vän. Ett agerande som kommer att få oanade konsekvenser.
Scream 6
Genre: Skräck
Regi: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
Med: Melissa Barrera, Jenna Ortega, Courteney Cox
Med Scream 6 gör man tillräckligt mycket rätt för att en knappt ska reflektera över att varken Neve Campbell eller David Arquette är med i filmen. Men tvivla inte, mycket är fortfarande sig likt. Metahumorn och nostalgin finns där, om än mer skohornad och på tomgång än vad den varit förut. Likaså finns de obligatoriska men mindre intressanta partierna på polisstationen, eller de där våra huvudkaraktärer bearbetar sina trauman. Men till det stora hela lyckas skaparna imponerande med att baka in en fräsch ton som tveklöst går att spinna vidare på.
Living
Genre: Drama
Regi: Oliver Hermanus
Med: Bill Nighy, Aimee Lou Wood, Alex Sharp m.fl.
Living är brittiske Oliver Hermanus remake av legendaren Akira Kurosawas Ikiru - att leva. Det är modigt att ta sig an den typen av klassiker. Det är mycket som kan gå fel, men i det här fallet kan vi pusta ut – resultatet är över förväntan. Bill Nighy glänser i huvudrollen och fick en välförtjänt Oscarsnominering, trots att han här är mycket mer allvarsam än vad han vanligtvis är (den där karaktäristiska glimten i ögat har han lyckats gömma undan för den här rollen). I Living spelar han en proper man vars livsglädje tycks ha runnit ur honom för längesedan – men när han får en dödsdom förändras plötsligt allt.
Tár
Genre: Drama
Regi: Todd Field
Med: Cate Blanchett
Den ikoniska musikern Lydia Tár är bara dagar från att spela in den symfoni som är tänkt att lyfta hennes karriär till den absoluta toppen. Hennes omsorgsfullt utarbetade fasad börjar dock att falla isär, vilket blottlägger smutsiga hemligheter och maktens destruktiva natur.
Regissören Todd Field och Cate Blanchett slår armkrok med varandra och valsar rakt ner under skinnet och in i vårt förbryllade inre i och med Tár, som med sina psykologiska spel framkallar både huvudbry och storögd fascination hos publiken.
Creed III
Genre: Drama, Sport
Regi: Michael B. Jordan
Med: Michael B. Jordan, Tessa Thompson, Jonathan Majors
Creed-filmerna fortsätter att gå fler ronder, och nu för första gången helt utan Sylvester Stallone. Trots förutsägbara dramaturgiska beslut lyckas denna boxningsrulle utmärkt med att både beröra och underhålla. En som förtjänar ett särskilt omnämnande är Jonathan Majors i rollen som Adonis Creeds senaste motståndare.
Och när det kommer till fighterna är väl en boxningsfilm knappast bättre än sina boxningsscener? Medan fighterna i Creed-filmerna genomgående varit bra höjer man här ribban. Det är ruggigt snyggt kamerajobb och känslan är alltid rå. Ibland får scenerna i ringen en också hålla andan längre än vi är bekväma med. Med Creed III visar regidebuterande Michael B. Jordan att han framför sig har en lovande karriär bakom kameran.
Reality
Genre: Drama
Regi: Tina Satter
Med: Sydney Sweeney, Josh Hamilton, Marchánt Davis, Benny Elledge
Reality är ett kompakt och realistiskt drama, baserat på verkliga händelser, som hade premiär på Berlins filmfestival. Filmen berättar om en amarikansk visselblåsares (Reality Winner, spelad av Sydney Sweeney) resa mot en fängelsedom. Handlingen är baserad på regissör Tina Satters pjäs Is This a Room, som i sin tur är baserad på verkliga ljudinspelningen från när Reality Winner arresterades.
Filmen är ett modernt och effektivt kammarspel med en lysande Sweeney i huvudrollen.
The Adults
Genre: Drama, Komedi
Regi: Dustin Guy Defa
Med: Michael Cera, Hannah Gross, Sophia Lillis, Tina Benko, Christopher Denham, Anoop Desai m.fl.
Filmtopp fick chansen att beskåda kommande The Adults på Berlins filmfestival och Dustin Guy Defas (Person to Person, Bad Fever) senaste film imponerar. Denna gången bjuder han oss på ett humorfyllt drama med tre syskon i handlingarnas centrum. I den karaktärsdrivna filmen är det relationen syskonen emellan som är behållningen och såväl skådespelarna som manuset skildrar vackert innebörden av vad det innebär att växa upp.
I de tre huvudrollerna ser vi Michael Cera, Hannah Gross och Sophia Lillis.
Women Talking
Genre: Drama
Regi: Sarah Polley
Med: Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley, Frances McDormand, m.fl.
Göra inget. Stanna och slåss. Eller lämna. Kvinnorna i ett isolerat religiöst samhälle ställs inför dessa val när brutala händelser ställs mot deras tro. Filmtopps recensent Sebastian Ahokas tilldelade årets första fullpoängare till detta Oscarsnominerade drama, som har vinstchans i kategorierna Bästa film och Bästa manus. Måste ses!
Cocaine Bear – Bio
Genre: Komedi, Skräck
Regi: Elizabeth Banks
Med: Keri Russell, Kristofer Hivju, Alden Ehrenreich, Ray Liotta m.fl.
Året är 1985 och kilovis med kokain kastas ur ett flygplan för att senare plockas upp och langas vidare på amerikansk mark. Kokset hamnar i tassarna på en nyfiken svartbjörn som med en numera vitpudrad snok går ”bear-särk” i jakten på nästa fix, och det är bäst att du inte står i vägen för Laddingtons galna framfart!
Aftersun – Bio
Genre: Drama
Regi: Charlotte Wells
Medverkande: Paul Mescal, Frankie Corio, Celia Rowlson-Hall m.fl.
I Aftersun har det gått 20 år sedan Sophies pappa tog med henne på en solsemester till Turkiet. Nu tänker hon tillbaka på den där resan i ett försök att komma underfund med vem hennes pappa egentligen var och hur den där resan påverkade henne och deras relation. Aftersun är en imponerande film som trots sin lågmäldhet lyckas beröra på djupet och som växer inom en när den fått tid att landa.
No Bears – Bio
Genre: Drama
Regi: Jafar Panahi
Medverkande: Jafar Panahi, Naser Hashemi m.fl.
Samtidigt som Jafar Panahi har varit i ropet för att frihetsberövats i Iran har hans film No Bears gjort succé på festivaler. Filmen visades på Göteborg Film Festival och var en av dem som stack ut som någonting utöver det vanliga. Panahi är en mästare på att väva samman foktion med verklighet, vilket skapar innovativa och genreöverskridande filmer.
Trots ett komplicerat metaformat med sig själv i handlingarnas centrum, har Panahi lyckats skapa en film som skickligt håller den röda tråden intakt från början till slut och dessutom bjuder på humor och medmänsklighet i en tematiskt tung berättelse.
The Fabelmans – Bio
Genre: Drama
Regi: Steven Spielberg
Medverkande: Michelle Williams, Paul Dano, Gabriel LaBelle, Judd Hirsch, Seth Rogen m.fl.
Ett semibiografiskt drama av Steven Spielberg kan ju inte annat än att osa av braksuccé. Filmen tar vid i ett Arizona efter andra världskriget och är som sagt inspirerad av Spielbergs egen uppväxt, och hur han skakades av en avslöjad familjehemlighet och hur han upptäckte filmens magiska och helande värld.
Den blå kaftanen – Bio
Genre: Drama
Regi: Maryam Touzani
Medverkande: Lubna Azabal, Saleh Bakri, Ayoub Missioui m.fl.
Den blå kaftanen var Marockos Oscarsbidrag och filmen är ett mycket sevärt drama med ett fokus på förtryckta känslor och kärleken till ett hantverk. Berättelsen handlar om en skräddare och hans fru som driver en kaftanbutik tillsammans. Den skicklige skräddaren vägrar anamma "moderniteter" som symaskiner, men förutsättningarna som han ger sig i sin yrkesroll är inte den enda utmaningen i parets liv. I butiken finns också en ung lärling, vars närvaro öppnar upp för ett triangeldrama.
De fem djävlarna – Bio
Genre: Fantasy, Drama, Romantik
Regi: Léa Mysius
Medverkande: Adèle Exarchopoulos, Moustapga Mbengue, Sally Dramé, Swala Emati m.fl.
Den franska filmen De fem djävlarna var en av årets höjdpunkter på Göteborg Film Festival. Filmen är ett romantiskt drama med en fantasytwist och med de franska aplerna som utspelsplats. I centrum av berättelsen hittar vi ett par med en 10-årig dotter – som är något utöver det vanliga. Dottern har ett onaturligt bra luktsinne och när hon börjar få syner och delar av minne som inte är hennes egna blir det startskottet för "en känslomässig tornado", som Filmtopps Rasmus Torstensson beskriver det.
The Whale – Bio
Genre: Drama
Regi: Darren Aronofsky
Medverkande: Brendan Fraser, Sadie Sink, Ty Simpkins, Hong Chau, Samantha Morton m.fl.
The Whale hade premiär på sina ställen redan under 2022, men hittar till Sverige först i mars. Filmtopp fick chansen att se filmen på Göteborg Film Festival och imponeras (för det mesta) av innehållet – inte minst Brendan Frasers makalösa insats i huvudrollen. Regissören Darren Aronofskys verk tenderar att bli rejäla vattendelare, och det finns en hel del som får en att grubbla även i The Whale, men när upplevelsen i slutändan ska summeras är det trots allt med ett högt betyg. Ett betyg som förser filmen med en plats på listan över de bästa filmerna 2023.
Exodus – Bio
Genre: Drama
Regi: Abbe Hassan
Medverkande: Jwan Alqatami, Ashraf Barhom, Isa Aouifia m.fl.
Exodus fick äran att inviga Göteborg Film Festival 2023 och Abbe Hassans debutlångfilm imponerade på Filmtopps Eric Diedrichs. Handlingen i filmen kretsar kring en 12-årig, syrisk flykting, som under sin resa mot Sverige har separerats från sin familj. Med pengar som incitament bestämmer sig en människosmugglare för att återförena henne med familjen. Abbe Hassan lyckas skildra berättelsen med säker hand och en stor kärlek till sina karaktärer, utan att det för den delen blir melodramatiskt.
Babylon – Bio
Genre: Drama, Historia, Komedi
Regi: Damien Chazelle
Medverkande: Brad Pitt, Margot Robbie, Jean Smart, Olivia Wilde, J.C. Currais, Diego Calva m.fl.
Det gick trögt på andra sidan Atlanten för Babylon efter sin entré där, och filmen har visat sig vara en rejäl vattendelare, men Filmtopp uppskattar vad filmen försöker göra. Damien Chazelle har visat vid flertalet tillfällen att han kan underhålla som få andra och även om han tar till lite nya metoder är Babylon i det stora hela en läcker och underhållande rulle som vi tycker förtjänar en plats på listan över årets bästa filmer 2023.
Filmen utspelar sig under 1920-talet, med Hollywoods dekadenta guldålder i fokus. Det blir med andra ord lyx i överdåd, men också en skandalös fest för historieböckerna.
The Banshees of Inisherin – Bio
Genre: Drama, Komedi
Regi: Martin McDonagh
Medverkande: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan, Pat Shortt m.fl.
Martin McDonagh, regissören med en finkänslighet som få andra, för återigen samman Colin Farrell och Brendan Gleeson i vad som är ännu en sevärd film. Det här dramat om en livslång vänskap som tar slut på den ena partens initiativ, är en av de bästa filmerna 2023. Filmtopps recensent Rasmus Torstensson beskriver filmen som såväl rolig som hjärtskärande och lyfter fram Farrells rollsprestation som briljant.
Holy Spider – Bio
Genre: Krim, Drama, Thriller
Regi: Ali Abbasi
Medverkande: Mehdi Bajestani, Zar Amir-Ebrahami, Arash Ashtiani m.fl.
Danmarks Oscarsbidrag lever upp till förväntningarna. Filmtopps recensent Nine Selander berömmer filmen för dess träffande foto och det imponerande arbetet som gjorts av kostym- och scenografi-avdelningen. Men också för handlingen, som bygger på en verklig seriemördare i Iran, som ger en genomgående svindlande och stark känsla. Holy Spider påminner om Boys Don't Cry i sitt obehag, och är ingen som borde gå dig förbi.
All the Beauty and the Bloodshed – Bio
Genre: Dokumentär
Regi: Laura Poitras
Medverkande: Nan Goldin m.fl.
I årets starkaste dokumentär hittills följer vi fotografen Nan Goldins kamp mot miljardfamiljen Sackler som lade grunden för opioidkrisen i USA med deras livsfarliga läkemedel oxycontin, som Goldin själv var beroende av.
All the Beauty and the Bloodshed är budskapsstark och fängslande, samt en oerhört snygg dokumentär att kolla på. Det bjuds på fantastiska bilder ur Goldins arkiv som backas upp med musik av New Yorks mest berömda underdogs, Velvet Underground.
Listan uppdateras med fler titlar.