Bästa dokumentärerna på Discovery
Originaldokumentärer att se på Discovery+
Sugen på en riktig nagelbitare till dokumentär? Eller kanske något mer lättsamt? Filmtopp har vaskat fram några av de bästa dokumentärerna från Discovery Plus – och det finns något för alla smaker.
De senaste åren har Discovery+ visat gång på gång att de är streamingtjänsten att vända sig till om du är ute efter verklighetsförankrad underhållning av högsta kvalitet. Det finns exempelvis få andra tjänster som kan erbjuda ett lika brett utbud av svenska realityprogram.
De sevärda dokumentärerna på Discovery+ har också blivit allt fler den senaste tiden och numera är det ingen utmaning att hitta många timmars underhållning inom kategorin – det finns allt från true crime-dokumentärer till djupdykningar i kändisprofilers liv på streamingtjänsten.
Du kan också kolla in våra andra tips på bra dokumentärer eller utforska vår lista över de bästa dokumentärerna på Netflix.
Nedan har vi på Filmtopp listat några av våra favoriter att streama på Discovery+.
Insats Torsk - Sexhandeln inifrån
Dokumentären "Insats torsk" på Discovery+ är en av streamingtjänstens större satsningar från 2021. Dokumentärserien utforskar sex- och människohandeln som sker i Sverige. I avsnitten riktas fokus på både köpare och säljare, och de kriminella organisationer som tjänar enorma summor pengar på sex- och människohandel.
Det är först nyligen som många har fått upp ögonen för hur utbredd den här typen av kriminalitet är även i Sverige. Är du en av dem och vill veta mer så finns det få andra lika bra dokumentärer på ämnet, som Insats torsk.
Insats torsk - Sexhandeln inifrån är en dokumentärserie i sju delar, med avsnitt på ca. 43 minuter.
Rönnäsfallet - jakten på sanningen
"Rönnäsfallet - jakten på sanningen" riktar strålkastaren mot ett brutalt brott som skedde i Rönnäs, 2014. Trots bristande bevis pekades Lars Appelvik ut och dömdes för brottet. Advokat Marko Tuhkanen synar brottet och bevisen i sömmarna för att ta reda på sanningen och undersöka om Appelvik är oskyldigt dömd.
Det som lockar många till true crime-genren är att själva få lägga samman pusselbitarna i brottsmysterium, i takt med att berättelsen uppdagas. Uppskattar du den typen av dokumentärer så kan det här vara det bästa alternativet på Discovery+ för dig.
Rönnäsfallet - jakten på sanningen är en dokumentärserie på fem avsnitt på mellan 29–42 minuter.
The Cleveland Kidnappings
"The Cleveland Kidnappings" är en dokumentär om tre unga flickor som blev kidnappade för att sedan hållas fängslade i ett mardrömshus i ett helt decennium. Händelserna berättas bland annat av två av offren för kidnappningarna, Michelle Knight och Gina DeJesus.
Även om The Cleveland Kidnappings kan vara väldigt tung att titta på, så gör det unika perspektivet från överlevarna det här till en av Discovery+ bästa dokumentärer.
The Cleveland Kidnappings är en dokumentärfilm på 1 timma och 28 minuter.
Introducing, Selma Blair
Selma Blair slog igenom redan på 90-talet och en bit in på 00-talet radade hon upp storroller, men för några år sedan diagnostiserades hon med multipel skleros (MS). I Introducing, Selma Blair öppnar hon upp dörren till sitt liv för att dela med sig av en intim, ärlig och gripande inblick i hennes kamp för att anpassa sig till livet med MS.
Bland alla mörka brottsdokumentärer och ytligare kändisdjupdykningar sticker Introducing, Selma Blair ut. Det här är utan tvekan en av de bästa dokumentärerna på Discovery, och du kan inte hitta ett bättre alternativ om du både vill lära känna en profil på djupet, samtidigt som du blir rörd och inspirerad.
Introducing, Selma Blair är en dokumentärfilm på 1 timma och 35 minuter.
Benjamin Ingrosso: En gång i tiden
Vi har sett Benjamin Ingrosso i rutan och på scen i många år och vi kände honom vid namn långt innan dess. I den här dokumentären på Discovery+ får vi följa med honom in i studion och se honom ta sig an ett passionsprojekt och en barndomsdröm – att skriva musik med svensk text, inspirerad av Ted Gärdestad och Monica Zetterlund.
Vissa kommer garanterat tycka att vi får se tillräckligt av Benjamin Ingrosso även utan den här dokumentären, men vill du se honom göra något han verkligen brinner för så är En gång i tiden faktiskt inte helt dum.
Benjamin Ingrosso: En gång i tiden är en dokumentär på 42 minuter.
Victoria Silvstedt: En gränslös historia
Victoria Silvstedt är en av Sveriges kändaste profiler och hon har en lysande karriär bakom sig, men trots det förlorade hon alla sina besparingar. I dokumentären får vi följa med Silvstedt i hennes nya liv – där aktiehandel är ett av hennes främsta intressen – på allt från bankmöten i Monaco till umgänge med familjen i skärgården.
Vill du få ett bättre grepp om hur Silvstedt är som människa, och hur hon förlorade sina besparingar, så är En gränslös historia den rätta dokumentären för dig.
Victoria Silvstedt: En gränslös historia är en dokumentär på 43 minuter.
Felix Sandman: Med känslorna utanpå
"Felix Sandman: Med känslorna utanpå" ger oss en unik inblick i livet på en multitalang som levt sitt liv i full fart sedan tonåren. Felix Sandman har slagit stort i Sverige som både artist och skådespelare, och i flera år har luckorna i hans kalender lyst med sin frånvaro, men när pandemin slog till fick han chansen att ta ett steg tillbaka för att reflektera över vad som är viktigt i livet.
Är du ett fan av Felix Sandman så är det här en bra dokumentär för att få se en ny sida av honom.
Felix Sandman: Med känslorna utanpå är en dokumentär på 43 minuter.
Children of the Cult
"Children of God" började som en kristen gemenskap på 1960-talet, men den utvecklades snabbt till en av världens mest ökända kulter, kantad av korruption, övergrepp och människohandel. I Children of the Cult får vi syna kulten från perspektivet av tre brittiska kvinnor som lyckats överleva och fly, efter att ha fötts in i den.
Fascineras du av sekter och dylikt, eller individer som har lyckats ändra på sina förutsättningar mot alla odds, så är det här en bra dokumentär att välja.
Children of the Cult är en dokumentärserie på fem avsnitt på ca. 50 minuter vardera.
Estonia - fyndet som ändrade allt
I denna dokumentärserie om Estoniakatastrofen återupptas jakten på svar om vad som egentligen hände den 28 september 1994 när M/S Estonia förliste och 852 människor miste livet – en fartygsolycka som då var den värsta sedan andra världskriget.
Dokumentärserien vann Kristallen 2021 för årets granskning och Stora jounalistpriset för årets avslöjande, vilket är motivering nog till att inkludera den i kategorin för de bästa dokumentärerna på Discovery.
Estonia - fyndet som ändrar allt består av fem avsnitt på 43–62 minuter vardera.
GameStop: The Wall Street Hijack
"GameStop: The Wall Street Hijack" är en annorlunda historia om hur många av de stora hajarna på Wall Street blev totalt överrumplade av ett gäng amatörhandlare på börsen. I januari 2021 gick en grupp ynglingar samman online för att få GameStops aktiekurs att skjuta i höjden – trots att den innan dess var mer eller mindre uträknad. I dokumentären förklarar Jordan Belfort, personen som succéfilmen The Wolf of Wall Street är baserad på, för oss hur händelsen skakade om världens marknader.
Det här är en perfekt dokumentär på Discovery+ för dig som är intresserad av aktiemarknaden, men även för dig som uppskattar en lite annorlunda historia med underdogvibbar.
GameStop: The Wall Street Hijack är en dokumentär på 48 minuter.
The Men Who Sold The World Cup
Fotbolls-VM 2022 kommer att spelas i Qatar – ett beslut som förvånande många när det fattades och som har kritiserats hårt sedan dess. Anledningen till kritiken har främst handlat om anklagelser kring Gulfstatens brott mot mänskliga rättigheter och de förhållanden som arbetare i landet har fått utstå (inte minst under förberedelserna inför mästerskapet).
Addera till de moraliska aspekterna att ett VM-mästerskap i Qatar har inneburit att hela världsfotbollens kalender har fått kastas om för att det ska kunna genomföras – och att det fanns till synes mer attraktiva spelplatser att välja – så börjar nog de flesta inse att det inte var det sportsliga som låg till grund för beslutet.
I The Men Who Sold The World Cup gör journalisterna Heidi Blake och Jonathan Calvert en djupdykning i den korruption inom FIFA som gjorde det möjligt för Qatar att bli värdnation för VM 2022.
The Men Who Sold The World Cup består av två avsnitt på omkring 55 minuter vardera.
KOLLA IN: Allt om dokumentärer på Filmtopp