Fast & Furious – Alla filmerna rankade från sämst till bäst
Så bra är alla Fast & Furious-filmerna.
Filmtopp rangordnar alla Fast & Furious-filmer. Vilken i samlingen tycker du är den bästa?
Premiären för "Fast & Furious 9" närmar sig. Därför tycker vi detta är ett ypperligt tillfälle att ranka alla filmerna i serien "Fast & Furious".
Action var första kärleken till film när jag var liten. Så i vuxen ålder är det fortfarande en genre som gör mig lite så där extra uppspelt. Ni som läst mina andra artiklar, vet att jag kan vara en smula hård i mina bedömningar av filmer. Just actionfilmer kommer dock lite lindrigare undan. Om en actionfilm utlovar fräcka actionsekvenser och ger mig fräcka actionsekvenser, är det inte svårt att få ett någorlunda bra betyg. Sviker, å andra sidan, en actionfilm, känns sveket värre och kan därmed få en sågning som heter duga.
"Fast & Furious" är en sån där filmserie som aldrig hade gjort mig besviken egentligen. Alla filmer utlovade biljakter, vågade stunts och osannolika actionsekvenser. Samtliga filmer i serien höll vad de lovade. Därför är det en filmserie som jag faktiskt tyckt har varit rätt bra, trots att manusen har varit smålöjliga. Särskilt de där bitarna där Vin Diesel brölar om värdet av familj (hur mycket testosteron har inte den snubben för att ha en så djup röst?).
Som ni märkte i föregående stycke, skrev jag att det är en filmserie som aldrig HADE gjort mig besviken. Vad jag menar med detta kommer ni få reda på i denna lista, där jag rankat filmerna i filmserien "Fast & Furious" från sämst till bäst.
Detta är alltså mina personliga åsikter. Jag ser fram emot att få veta varför jag har fel när ni kommenterar. Kom bara ihåg att hålla god ton.
Fast & Furious: Hobbs & Shaw (2019)
Den senaste filmen i serien är en spinoff där Luke Hobbs (Dwayne Johnson) och Deckard Shaw (Jason Statham) fått en egen film. Dessa två actiongubbar parades troligtvis ihop för att någon tyckte det var underhållande att höra dem bjäbba i The Fate of the Furious. Och det var rätt kul. I två minuter. I Hobbs & Shaw blir det pinsamt uppenbart att de inte har talangen för att spela huvudrollerna i en buddycop-film.
Det värsta med filmen är dock att de tagit actionsekvenserna från det osannolika, förbi det otroliga och rätt in i skitlöjligt. Idris Elba är teknologiskt förstärkt, vilket gör att han påminner om en ostoppbar terminator (vilken han till och med kallas under en sekvens i filmen). Detta är inte det löjligaste med filmen dock. Det löjligaste är den vikbara och radiostyrda motorcykeln, som även kan köra på väggar.
Till skillnad från alla andra filmer i serien, gillar jag inte "Hobbs & Shaw" alls.
The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)
Med denna film borde filmserien egentligen dött ut. Filmens handling och karaktärer är endast löst kopplade till resten av filmerna. Det är så här producenter gör när de vill krama det sista ur ett franchise som egentligen redan dött.
Filmen utspelar sig i Tokyo där den amerikanske tonåringen Sean (Lucas Black) blir involverad i olagliga streetrace. Fast i Tokyo handlar det inte om att vara snabbast på en raksträcka, utan om att kunna ”drifta” bäst och snabbast i kurvor.
Det är ett rätt coolt koncept egentligen. Och det är filmat rätt bra, när bilarna driftar och undviker att krocka med en hårsmån. Det hela dras dock ner av att Lucas Black är en rätt kass skådespelare. Jag är tacksam att han endast gjorde ett kort inhopp Furious 7.
F9 (2021)
Dominic Toretto (Vin Diesel), Letty (Michelle Rodriguez) och resten av deras familj av fartdårar dras in i en komplott som involverar ett högteknologiskt vapen och Doms bror, Jakob (John Cena).
"F9" har glömt sina rötter. Vi kollar på dessa filmer för att se bilar köra fort och fräckt. Och det är det alldeles för lite av i F9, som ändå klockar in på nästan två och en halv timme. Det körs visserligen en del bil, men det är alldeles för mycket fokus på special-effekter och tuffa…saker. Det gäller ju att varje film blir snabbare och ursinnigare än den tidigare. För mig kändes F9 dock mest dummare och fjantigare.
MER LÄSNING:
The Fast & The Furious (2001)
Filmen som startade det hela har ett manus som bygger på en klassisk undercover-historia. Vi får följa den unge FBI-agenten Brian O’Conner (Paul Walker) när han nästlar sig in i en värld av olagliga streetrace i jakten på ett gäng som kapar lastbilar. Snart träffar han den karismatiske Dominic Toretto (Vin Diesel), som blir hans mentor.
Det är ingen vidare originell berättelse. Den kommer dock rätt långt på att följa receptet till punkt och pricka. Då detta var den första filmen i serien, har den dessvärre ett mycket lägre produktionsvärde än de efterkommande. Sedan tycker jag personligen inte att det är så spännande med streetrace på en raksträcka. Actionfinalen, där gänget får trubbel under ”sista stöten” går däremot inte av för hackor.
2 Fast 2 Furious (2003)
Brian får möjlighet att sona för sina brott och komma tillbaka till FBI om han hjälper till att sätta dit en knarkbaron i Miami. Till sin hjälp tar han barndomsvännen Roman Pearce (Tyrese Gibson).
Trots att Vin Diesel alltså inte återvände i den första uppföljaren, föredrar jag denna film framför originalet. Detta beror nog främst på att jag slipper se så många streetrace på raksträckor. I den här filmen är det mer fokus på att köra snabbt, smart och bra. Min favoritsekvens är nog när Brian och Roman måste tävla mot ett gäng andra förare längs en trafikerad motorväg för att komma först. Jag får lite en känsla av Nu blåser vi snuten (ja, det är en bra känsla).
Fast & Furious (2009)
Den fjärde filmen i serien är främst en uppföljare till första filmen när Dmominic Toretto återvänder för att hjälpa FBI stoppa en knarkbaron i Los Angeles (andra knarkbaronen i serien för de som räknar). Han är också ute efter hämnd. Varför säger jag inte, ifall någon missat filmen.
Denna film innebar lite av en nystart för filmserien. Vin Diesel är tillbaka som den kaxiga och muskulöse mästerföraren Dominic och produktionsvärdet i den här filmen är avsevärt högre än i de första filmerna. Racen och jakterna är intensivare och mer påkostade. En favoritsekvens är när Dominic återigen bevisar att han är bättre än Brian när de måste bevisa att de är de bästa förarna för att nästa sig in i kartellen.
Ja, jag vet, det är typ samma handling som i andra filmen. Men det är fortfarande astufft.
The Fate of the Furious (2017)
Personligen tycker jag att de tre sista filmerna i originalserien är de bästa. Främst för att de har bäst actionsekvenser. The Fate of the Furious, den åttonde filmen, är alltså sämst av dessa.
Paul Walker dog under inspelningen av den sjunde filmen och är därför inte med i denna. Han lämnade ett tomrum efter sig. Det var därför fel tillfälle att göra en film som separerar Dominic från resten av gänget, när han plötsligt verkar vara skurken. Detta känns lagom krystat.
Actionsekvenserna är dock, som vanligt, prima. Finalen består av en scen där hela gänget jagas över en is, bland annat av en skitstor ubåt. Roman har, av någon anledning, valt att köra en bräcklig Lamborghini, vilket resulterar i en scen där han åker wakeboard på en bildörr bakom en annan bil. Kul!
Furious 6 (2013)
Dominic, Brian, Hobbs och alla de andra tar sig an ett gäng som kan sägas vara en spegelbild av deras eget gäng. Det andra gänget leds av den hänsynslöse Owen Shaw (Luke Evans). Det blir en kraftmätning när dessa två gäng möts.
Det är ett populärt grepp att låta hjälten/hjältarna möta en spegelbild av sig själva. I Mission: Impossible: Rogue Nation möter Ethan Hunt ett brottssyndikat som beskrivs som ”Anti IMF”. James Bond möter bland annat SPECTRE, en före detta 00-agent och Scaramanga, som är en lönnmördare som mördar för pengar och nöje snarare än drottning och fosterland. Det är ett grepp som vanligtvis fungerar någorlunda bra. Detta gäller även för Furious 6.
"Furious 6" bjuder på ett antal spännande biljakter i högsta fart! De på vägarna inne i städer är bra. Biljakten där de jagar/jagas av en pansarvagn är riktigt bra. Den på den löjligt långa landningsbanan är så jävla underhållande att det står härliga till.
Furious 7 (2015)
I den här filmen är Deckard Shaw, brodern till skurken från förra filmen, ute efter hämnd. Jason Statham har spelat hårdingarnas hårding i 20 år snart. Så det är inte svårt att köpa att han skulle vara en utmaning för Dominic och gänget.
I vanlig ordning bjuds vi på actionsekvenser av hög klass. Den som äger rum på smala vägar på ett berg är väldigt spännande. Scenen där Dominic och Brian hoppar mellan skyskrapor är en personlig favorit.
Egentligen är actionsekvenserna i den sjätte filmen snäppet bättre än de i sjunde. Men för en gångs skull är det inte bara actionsekvenserna som motiverar placeringen. Mitt under inspelningen dog Paul Walker i en tragisk bilolycka. Han fick sedan ersättas av sina bröder och högklassiga CGI-effekter under resten av inspelningen. I slutet av filmen bestämmer sig Brian för att dra sig tillbaka med sin fru och sina barn. I filmens sista scen får han ett väldigt fint avslut när han kör bredvid Dominic och ledmotivet See You Again spelas.
Fast Five (2011)
Hela gänget samlas här igen
(Dom e här nu)
Och du ska vara med
För här ska du få se…
Ja, jag är så uppspelt att jag sjunger ledmotivet till "Knattarna" när jag tänker på "Fast Five".
Denna film samlade alla de populäraste karaktärerna från tidigare filmer för första gången. Som tur är fungerar de bra ihop. Den här gången ska de ta sig an en knarkbaron. Trots att detta var tredje knarkbaronen i ordningen, är detta alltså min absoluta favoritfilm i serien.
Skurken i filmen spelas av portugisiska skådespelaren Joaqim de Almeida, som är en mästare på att spela just skurkar. I sin karriär har han försökt döda Jack Ryan, Jack Bauer och El Mariachi. Det finns få andra skurkar i filmserien som kan mäta sig med hans i Fast Five. Detta var även första gången Dwayne Johnson medverkade i filmserien. Personligen tycker jag inte han passar jättebra in i gänget. I den här filmen jagar han dock dem istället, vilket känns mer passande.
Detta är mer en heist-film, då gänget ska råna knarkbaronen. Själva heisten, som involverar ett tungt kassaskåp, dragkedjor och, så klart, ett antal trimmade bilar, är en av de smartare sekvenserna i en filmserie där karaktärerna för det mesta verkar improvisera. Vi bjuds även på ett tågrån, där gänget snor bilar från ett tåg, som, så klart, är i rörelse.