Filmcirklen tipsar – Christopher Nolans bästa filmer
Storregissörens främsta verk
Killarna bakom podcasten Filmcirkeln har granskat Christopher Nolans filmer och plockat fram de tre mest sevärda.
Vidar Justegård tipsar om:
Insomnia (2002)
"Insomnia" är lite av en bortglömd Nolan-film. Jag håller den inte som hans bästa men det är nog den av hans filmer som skiljer sig mest från de övriga. Filmen är en remake av den norska filmen med samma namn från 1997.
I originalet spelades huvudrollen av vår egen Stellan Skarsgård, men i Nolans version är det istället den mästerliga Al Pacino som axlar huvudrollen. Insomnia handlar om polisen Will Dormer som utreder ett mord på en ung tonårsflicka i en nordlig amerikansk liten stad. Det lilla samhället ligger norr om polcirkeln så solen går aldrig ner under den här tiden på året. Detta förvärrar vår huvudrolls insomnia och bristen av sömn leder till att han begår ett hemskt misstag. Ett misstag som utnyttjas av mördaren.
En av de stora anledningarna till att se Insomnia är egentligen Robin Williams prestation. William gör en mästerlig insats som står i stor kontrast till hans vanliga humoristiska insatser.
David Lindahl tipsar om:
Dunkirk (2017)
Förvånande nog är den tekniska regissören Christopher Nolans bästa film också hans mest personliga. Det är inte en historia om Batman-gadgets, trolleritrick, drömmaskiner eller tidsresor. Det är en berättelse om något så simpelt, men samtidigt så svårfångat, som mänsklighet.
Under andra världskriget mötte Storbritannien många fasansfulla situationer och en av dem var tusentals soldater strandade i den lilla kustbyn Dunkirk i Frankrike. Tyskarna hade omringat byn och om inte räddning kom skulle en bytande del av Storbritanniens armé att massakreras.
Spelplanen är briljant utritad och vad som följer är berättelser om människor i olika former. Hur alla reagerar olika i krissituationer och samtidigt ändå strävar mot samma mål. Själviskhet blandas med kompromisslöst hjältemod från stridspiloter och civila som seglar över engelska kanalen för att rädda de brittiska soldaterna.
I slutändan spelar det ingen roll vem som egentligen var den stora hjälten, för det är inte poängen. Det är den enade mänskligheten i alla dess former, briljant fångad av Nolan i en av 2000-talets bästa krigsfilmer.
Marcus Ljung tipsar om:
Batman Begins (2005)
Som en Batman-älskande liten grabb såg jag allt med Batman i titeln som jag kunde få tag på. Från noir-inspirerade The animated Series till George Clooney i Bat-nipples. När jag var tolv år växte mitt intresse ännu mer när det släpptes en ny live action Batman-film. Denna gången handlade det mer om mannen bakom masken, vad symbolen Batman står för och vi fick se en karaktär som kändes tredimensionell och realistisk. Filmen hette Batman Begins.
Anledningen till att jag fullkomligt älskar Batman Begins är för att det kort och gott är den absolut bästa filmen om Bruce Wayne och den svarta riddaren. Utöver att det är en mästerlig film så beror min kärlek till filmen också på att det var här mitt intresse för film tog fart på allvar. Jag upptäckte behind the scenes-klippen på DVD:n och började förstå processen bakom hur man skapar filmmagi.
På DVD:n fick man till exempel följa hur den nya Batmobilen skapades - från att Christopher Nolan skulpterade en lerklump, hur bilmekaniker meckade och hur en Batmobil i slutändan körde runt på inspelningsplats. Det gick också följa hur kostymörerna uppfann ett nytt slags tyg som gjorde att man vid strömtillförsel kunde få Batman mantel att gå från mjuk till stel, något som användes i scenerna när han skulle flyga genom Gotham och manteln skulle få formen av den klassiska Batman-symbolen. Att se Batman Begins och sedan djupdyka i hur man gjorde filmen var för mig som att se världens bästa trolleritrick och sen få det avslöjat för mig. Än idag älskar jag att återuppleva detta fantastisk trolleritrick och för mig är det den Nolan-film som jag håller närmast hjärtat.
Missa inte Filmcirkelns senaste avsnitt
Om podcasten Filmcirkeln
Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.
Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".
Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar.