Kända regissörers debutfilmer: Part Two
Från Orson Welles till Celine Song
För drygt 1,5 år sedan kom jag med en lista över kända regissörers debutfilmer. Nu har det återigen blivit dags att granska filmhistorien och uppmärksamma ett nytt gäng regissörer och deras regidebuter.
Sam Mendes, Martin Scorsese och Maggie Gyllenhaal är alla tre exempel på begåvade och kända regissörer, men vilken var deras debutfilm?
Nu kommer listan över kända regissörers första verk. Det ska även förtydligas att det är första långfilmen som personen är krediterad för som regissör som tar plats i denna listan. Tidigare kortfilmer och skådespelar- eller manusuppdrag räknas inte med.
Orson Welles – Citizen Kane (1941)
Ingen har väl gjort en mer lyckad debutfilm än Orson Welles? Filmen han skapade står sig än idag som en av de få filmer som bär epitetet ”världens bästa film”. Handlingen är vida känd bland erfarna cineaster men tåls att upprepas. Charles Kane (Orson Welles) avlider i sitt hem och hans sista ord blir ”rosebud”. Filmen går sedan tillbaka i tiden och vi får följa Kanes liv fram till hans död genom den grävande journalisten Jerry Thompson (William Alland) vars uppgift är att ta reda på vad ordet ”rosebud” egentligen innebär.
Filmen fick nio Oscarsnomineringar men vann endast en. Dock lär Welles vara nöjd, var han nu befinner sig, över filmens ställning i filmvärlden idag.
Här kan du streama: Citizen Kane
Bo Widerbergs – Barnvagnen (1963)
Tydligt inspirerad av den franska nya vågen gjorde Widerberg långfilmsdebut med denna film. Vi får hänga med den osäkra och levnadströtta Britt (Inger Taube) som träffar karlar som på räls. Ett av mötena resulterar i att hon blir gravid och filmer följer sedan de kommande svårigheterna med att komma överens med pappan (Lars Passgård) till barnet. Samtidigt stiftar hon även bekantskap med Björn (Tommy Berggren), som ger Britt en kulturell bildning under tiden fram till att hennes barn ska födas. Malmö är spelplatsen i den här filmen och likaså i Widerbergs film, Kvarteret Korpen (1963), som hade premiär senare under samma år.
Här kan du streama: Barnvagnen
Martin Scorsese – Who´s That Knocking at My Door? (1967)
J.R. (Harvey Keitel) är en ung man i New York som gärna är ute med sina vänner, träffar tjejer och dricker. En dag möter han en tjej (Zina Bethune) som han genast blir intresserad av. De pratar till en början mycket om film och inleder därpå ett förhållande. Deras relation sätts så småningom på prövningar och J.R. börjar bli osäker om hon är den rätte. När man ser filmen är det tydligt att Scorsese var influerad av filmerna från den franska nya vågen som inte sällan var starkt dialogdrivna. I samband med långfilmsdebuten inledde Scorsese samtidigt sitt långa, och framgångsrika, samarbete med Harvey Keitel som skulle återkomma i stora roller i bland annat Dödspolarna (1973), Taxi Driver (1976) och The Irishman (2019).
Här kan du streama: Who´s That Knocking at My Door?
George Lucas – THX 1138 (1971)
Innan Lucas stod för av en av filmhistoriens största och mest omtyckta filmserier, Stjärnornas krig, debuterade han med denna, minst sagt, speciella film. Den utspelar sig till synes i en framtid där människorna övervakas dygnet runt och ges olika typer av droger för att bli lojala till överheten. En som till slut tröttnar på att vara kontrollerad är THX 1138 (Robert Duvall). Han blir snabbt efterlyst av regeringen och börjar sitt liv på flykt. Filmen är under 90 minuter och innehållet får en att relatera till Alien (1979), De 12 apornas armé (1995) och inte minst Lucas stora livsverk Stjärnornas krig (1977–2019).
Här kan du streama: THX 1138
David Lynchs – Eraserhead (1977)
Lynch satte ett tydligt avtryck i filmvärlden när han debuterade med denna film. Handlingen kan kort och gott beskrivas med att en ung man, med bristande känsloliv, får reda på att han ska bli pappa och sedan får se sitt barn födas. Vad som händer däremellan ska självklart inte avslöjas, men allt sker i svartvitt och med ett manus som är ytterst sparsamt med repliker. Antagligen är det därför som David Lynch har fått en säregen stämpel i filmbranschen och varför hans filmer fortsätter att locka en stor publik. Hans debut är än idag en av hans mest uppskattade filmer och fortsätter att möta en ny publik för varje år som går.
Här kan du streama: Eraserhead
Sam Mendes – American Beauty (1999)
Det är inte alla som kan skryta med att regissera en debutfilm som blir tilldelad fem Oscarsstatyetter, varav två i kategorierna bästa film och bästa regissör. En av dem som kan det är Sam Mendes som tog sig i kast med att spräcka hål på den amerikanska drömmen. Kevin Spacey spelar en medelålders man som vantrivs med sitt jobb och liv. Han tar en dag beslutet att säga upp sig från sitt arbete och ägnar i stället dagarna åt att titta på sin 16-åriga dotters jämnåriga kompis - Angela Hayes (Mena Suvari). Som du märker är det en förbjuden tanke och det dröjer inte länge innan hans fru (Annette Bening) river upp familjens sammanhållning.
Här kan du streama: American Beauty
Alex Garland – Ex Machina (2014)
Garlands regidebut låg verkligen i tiden då artificiell intelligens var ett hett ämne i forskningsvärlden och har bara växt sedan dess. Programmeraren, med en uppåtgående karriär, Caled (Domhnall Gleeson) spenderar en vecka med excentriska geniet Nathan (Oscar Isaac). Nathan visar med stor förväntan upp sitt senaste projekt: roboten Ava (Alicia Vikander). Caled får med andra ord uppleva en, minst sagt, spännande vecka. Filmen är ett måste för alla som är det minsta intresserad av science fiction då Garlands skildring ligger i framkant när det gäller nya innovationer som kan påverka mänskligheten i stort, och som inte drar sig för långt ifrån vad som anses vara realistiskt.
Ta även chansen att gå och se Garlands nya film Civil War (2024) som rullar på biograferna just nu och som fick full pott från Filmtopps recensent Axel Diedrichs.
Här kan du streama: Ex Machina
Maggie Gyllenhaal – The Lost Daughter (2021)
Som skådespelare är hon vida känd, men det var in förrän för bara några år sedan som Maggie Gyllenhaal debuterade som regissör. Leda (Olivia Colman) är på semester någonstans vid medelhavet. Där träffar hon på några unga föräldrar och börjar att drömma sig tillbaka till hennes tid som nybliven förälder. Det hela blir en rannsakan över hennes val i livet när det kommer till relationer och föräldraskap. Filmen var en stor snackis inför Oscarsgalan 2022 då den var nominerad i tre kategorier. Efter en så lyckad debut är det inte omöjligt att Gyllenhaal får chansen att sätta sig i registolen en eller flera gånger till.
Här kan du streama: The Lost Daughter
Celine Song – Past Lives (2023)
En av de stora succéerna från förra året var utan tvekan det här romantiska dramat. Vi möter Na Young (Greta Lee), som senare byter namn till Nora, och Hae Sung (Teo Yoo) som är bästa vänner i ung ålder men deras vänskap får ett abrupt slut när Nora och hennes familj flyttar till Kanada. Tolv år senare när de båda blivit vuxna, får de kontakt med varandra via Facebook och gamla känslor får möjlighet att blomma ut igen. Problemet är att de bor långt ifrån varandra och de inleder andra relationer på varsitt håll. Deras lojalitet gentemot sina partners prövas samtidigt som deras vänskap håller på att omformas.
Filmen fick ynka två Oscarsnomineringar och fick gå hem tomhänt. Många var vi, inklusive jag själv, som hade hoppats på åtminstone en vinst men vi får nöja oss med och gratulera Song för en fantastisk debut och väntar på spänning inför framtida filmer.
Här kan du streama: Past Lives
Det var allt för den här gången. Givetvis finns det många fler fina debuter av kända regissörer, kanske kollar vi på dem längre fram.