Alla ändringar i Kalle Ankas jul
En hel del har ändrats sedan starten
Julaftons kanske mest viktiga tidpunkt i Sverige är klockan 15:05. Det är då en av våra starkaste traditioner Kalle Ankas jul börjar, och stora som små flockas framför TV:n. Genom åren har det givna inslaget i våra liv sett annorlunda ut. Idag tittar vi närmare på hur Kalle Ankas jul ändrats.
Det kommer som bekant bli en jul som aldrig förr. Många traditioner och julplaner i stugorna skrotas. Men en sak står kvar, oberörd av tiden vi lever i. Jag pratar förstås om Kalle Ankas jul på SVT.
Denna oerhört starka tradition och institution har sedan starten 1960 varit Sveriges kanske största, viktigaste och mest citerade höjdpunkt. Hur många gånger har man inte hört den där släktingen påpeka att man borde ha en schackrutig färg, sagt replikerna i förväg eller sjungit med i Bella Notte alldeles för falskt?
Men trots att det kanske känns som att Kalle Ankas jul ser exakt likadan ut, så har faktiskt en hel del ändrats och gjorts om under åren. Vissa ändringar har upprört och varit mer kontroversiella än andra. Här hittar du ändringarna som gjorts i Kalle Ankas jul:
Saker har kommit och gått
Något som varit återkommande sedan är förändringar i vilka inslag som får vara med och inte. De första sju åren var inslagen orörda där inga byttes ut, men därpå ersattes Nötkriget med Plutos julgran. Ett inslag som visades 1967-1968 och sedan från 1983 och fram. Två år senare, alltså 1969, började Kalle Ankas jul även att visas i färg, efter att ha varit svartvit.
1971 kom Kalle Anka i djungeln för första gången. Ett mycket populärt inslag med flera klassiska scener, som varit med sedan dess. Vissa inslag från den amerikanska originalversionen har också fått flytta på sig. Askungen försvann mellan 1969 och 1975, samt 1978. Men har sedan dess varit tillbaka i en något nedklippt version. "Musse pigg på husvagnssemester" från 1938 lades till i programmet 1982. Djungelboken var med 1969 och 1970, och har sedan 1977 varit med varje år.
Robin Hood lades till i uppsättningen 1974 och har varit med sedan dess, med undantag för 1998 då SVT:s rättigheter hade gått ut.
Tittarstorm som påverkade
Att Kalle Ankas jul är ett program med stor påverkan på julen är det inget snack om. Varje gång ett inslag eller en scen har ändrats så har förändringen därför ofta mötts av tittarstorm och stora tidningsrubriker. 1971 kom inslaget om Tjuren Ferdinand och blev snabbt en favorit hos många. Men när SVT 1982 bytte ut tjuren från programmet mot Den fula ankungen, rörde man upp tittarna i den grad att man kände sig illa tvungna att ta tillbaka honom. Året därpå var alltså Ferdinand tillbaka i vanlig ordning.
Nedklippta versioner
1983 slutade den något hysteriska ändringsperioden i programmet. Sedan dess har mer eller mindre samma tio inslag visats varje år. Efter det har den stora skillnaden varit att vissa klipp fått känna på saxen och blivit nedklippta.
Ett av inslagen som fått känna på saxen mest är Musse pigg på husvagnssemester. I den har ett klipp där Långben stack in en gaffel i ett eluttag för att göra majs till popcorn plockats bort. Dessutom har ett klipp där husvagnen så när krockar med ett tåg och en lastbil klippts bort.
I Kalle Anka i djungeln har en slutscen där Kalle Anka drar fram ett maskingevär för att skjuta fågeln som irriterar honom, för att sedan skratta, plockats bort. En ändring som gjordes för att man inte ville visa upp Kalle Anka som en skoningslös mördare och för att scenen ansågs vara för våldsam.
Medan flera omklippta inslag fått kritik för sina nya versioner, är Inslaget vars ändringarna upprört mest I jultomtens verkstad. Det inledande inslaget har haft klipp som både tagits bort och kommit tillbaka. Ibland har dessutom bortklippta klipp som återkommit plockats bort igen. Framförallt har det handlat om stereotyper, bland annat har en svart docka, en blond docka och en kosackdansande judisk docka tagits bort. Men den förändring som upprörde mest var en scen där tomten läste upp en önskelista, som plockades bort 2012. Även ett klipp där tomten sjunger inför sin avfärd har plockats bort här.
Disney som klipper
Varje gång som det gjorts ändringar i Kalle Ankas jul har SVT, som sänder programmet, fått en del kritik. Men är det rätt att ge SVT kritiken för ändringarna som görs? Nej, kritiken borde istället riktas mot Disney som regisserar ändringarna. Årligen förser Disney 40 länder och deras public service-kanaler med julhälsningar.
Det är även Disney som ligger bakom klippen som tillkommer varje år. Nu för tiden är det nämligen inga av programmets klassiska inslag som tas bort, däremot tillkommer två nya inslag varje år i slutet av den ordinarie uppsättningen. Inslagen som Disney lägger in i slutet är klipp från kommande Disneyfilmer eller klipp från filmer som kommit under året. Bland annat har vi fått se klipp från Frost och Röjar-Ralf. Den sistnämnde som visades 2018 är inslaget som har fått flest anmälningar till Granskningsnämnden. Anmälningarna gällde ett gäng logotyper som visades i inslaget. Men anmälningarna avslogs på grund av att innehållet ansågs vara motiverat av ett underhållningsintresse.
Flyttad sändningstid och varningstext
En av de större förändringarna som har gjorts de senaste åren är att sändningstiden för Kalle Anka och hans vänner har ändrats – vilket även det har rört upp en del känslor. Inför julen 2021 meddelade SVT att man skulle flytta programmets start från det klassiska 15.00 till 15.05. Den nya starttiden är dessutom något man håller fast vid även 2022.
Trots att man alltid ska vara försiktig med att ändra på folkkära traditioner finns det faktiskt en god anledning till att "Kalle" flyttades fram fem minuter. SVT menade nämligen att Julvärden och tändandet av ljuset är ett lika populärt inslag för många som själva Kalle Anka och hans vänner, men att många missar det för att de startat sändningen fört 15.00.
En annan större ändring den senaste tiden är att Disney till 2021 valde att inkludera en varning/ursäkt i slutet av sändningen som erkänner de många problematiska skildringar som har varit så omdiskuterade i de olika klippen. "Det här programmet innehåller negativa skildringar och/eller oacceptabel behandling av människor eller kulturer", inleds ursäkten.
Att Kalle Anka har varit en central punkt i många hushåll sedan 1960 och något som verkligen upprört och påverkat råder det inga tvivel om. Jag kommer själv att sitta bänkad framför TV:n.