Skräckfilmer 2020

GUIDE: Alla skräckfilmer och skräckserier 2020

11 juli 2020 kl. 20:00

Din (o)heliga skräckbibel är här…

Även om det stundtals känns som att vi själva lever i ett mer eller mindre skräckscenario just nu, ska det inte hindra oss från att ta oss till nöjesskräckens paradis.

Till vårt filmälskande förtret har hela 2020 kantats av uppskjutna premiären och kraftigt senarelagda datum för våra favoriter. Bondfilmen No Time to Die, Wonder Woman: 1984 och Disneys Mulan är bara några i raden av storfilmer som fick se sig framflyttade till nya, preliminära datum. Vi skräckfantaster hoppas innerligt på att datumen nedan håller.

Ännu finns det en hel del som vi kan markera i kalendern, med utsuddbar blyerts förstås. Bokmärk listan för här kommer din egen (o)heliga bibel över 2020s alla rysarpremiärer. Häng med!

Missa inte heller vår lista över tidernas bästa skräckfilmer!

The Rental

Först på listan är en sommarstugeskräckis – ett perfekt bioval en regnig semesterdag. Två kärlekspar förväntar sig en romantisk stugsemester, men det visar sig snabbt att hyresvärden verkar vara lite för hjälpsam. När övervakningskameror hittas bland annat i duschen förvandlas idyllen till en mardröm, något som får både den ena och den andra otäckheten att krypa fram.

Dave Franco tittade på A Quiet Place (se nedan för info om uppföljaren) och copy-pasteade konceptet för att regidebutera en skräckfilm med sin egen fru i huvudrollen. The Rental ser av trailern att bedöma ut som en typisk stuga-i-skogen-film, men jag misstänker att Franco precis som sin karaktär i Now You See Me har fler ess i rockärmen att dra fram.

The Rental har svensk biopremiär den 24 juli.

Deep Blue Sea 3

Deep Blue Sea
En del av postern som bevisar att "Deep Blue Sea 2" faktikst finns. Foto: Warner Bros.

”Hey all you shark lovers”, i sann Carole Baskin-anda inleds trailern för den tredje filmen i ordningen. Klimatkrisen har ju letat sig ner under ytan och till hajarna, som nu är genetiskt modifierade till radiostyrda mördarkäftar. Den överdramatiska trailern fylld med hoppandes hajar ger mig vibbar av tramserier såsom Megashark vs Giant Octopus.

Hajade vi ens att det fanns en "Deep Blue Sea 2"? Originalfilmen skrämde livet ur många av oss som var yngel kring millennieskiftet, och är den bidragande orsaken till att vi många utvecklade talassofobi – rädsla för det som gömmer sig under vattnet. Men ska vi gå till botten med Deep Blue Sea är det ingen särskilt bra eller originell film, som dessutom är rätt orättvis mot hajar. Se hellre legendariska Hajen (1975) om havets terrorister.

Deep Blue Sea 3 har premiär i USA den 28 juli, ett möjligt svenskt datum är ännu inte bekräftat.

Host

En av mina favoritgenrer som har kommit starkt de senaste åren är den digitala skräck- och thrillerfilmen. Filmer där bokstavligen allt vi ser på är en skärm – filmer som till stor del utspelar sig online. Några lysande exempel är Searching, Cam och Unfriended.

Host är något så aktuellt som en karantänskräckis, som spelades in under den riktiga karantänvärlden vi nu lever i. Sex vänner möts över videotjänsten Zoom, för att tillsammans med ett medium hålla i en seans. När tekniken vänds till obehag är det inte lika kul längre, och frågan är om de ens kommer att överleva natten.

Host släpps på skräck-streamingtjänsten Shudder, som tyvärr inte finns i Sverige än, den 30 juli.

Train to Busan 2: Peninsula

Train to Busan 2
Foto: Noble Entertainment.

Den sydkoreanska zombiefilmen "Train to Busan" körde över oss alla när den kom 2016. Premissen är skönt minimal – vad gör du om du fastnar på ett tåg fullt med blodtörstiga zombies, båda i full fart? Som alla zombiefilmer är det att äta eller att bli äten, och det blir svårt att undvika aggressiva varelser när du är instängd.

Subgenren skräck-på-minimalt-utrymme är en favorit hos mig, och första filmen levererade med råge. Peninsula utspelar sig 4 år efter den initiala attacken på tåget, och några av överlevarna får i uppdrag att hämta en skatt från ett övergivet område – som visar sig inte vara så övergivet. Mer action väntas och det tunga rocksoundtracket gör mig lite orolig för att den är överarbetad, men det ska bli spännande och se hur den levererar.

Train to Busan 2: Peninsula har svensk biopremiär den 7 augusti.

Antebellum

Ännu är mycket av "Antebellums" handling hemlig, men det tycks vara en berättelse spunnen ur att orättvisa sociala strukturer blir verklighet. Med mångbottnade skådespelare som Janelle Monáe och Gabourey Sidibe, behandlar filmen en författare som, utan förvarning, förflyttas tillbaka till tiden då slaveri var svartas vardag. Antebellum som betyder ’före kriget’ på latin kan ge oss en fingervisning i vilket inferno som komma skall.

En av producenterna bakom de positivt komplexa skräckfilmerna Get Out och Us har även ett finger med i Antebellum. Det är föga förvånande då det går att känna igen tematiken från de tidigare filmerna, i form av toner av riktiga skräckscenarier som är mer förankrade i historia än billig blodfest.

Förhoppningarna hos mig är skyhöga och i och med att trailern är så välvalt sparsmakad väntar troligen ett flertal spännande twister.

Antebellum har svensk biopremiär den 28 augusti.

New Mutants

Har du Marvel-abstinens efter förra årets "Avengers: Endgame"? Marvels kreation New Mutants har flyttats runt i schemat en hel del, men nu ser den ut att få komma ut. Filmen, som är en del av X-Men-serien, handlar om fem unga mutanter som precis har upptäckt sina nya krafter. Istället för Marvels vanliga superhjälteaction med färgglada trikåer, går The New Mutants åt ett mörkare håll som troligen inte är lämplig för de minsta barnen.

Vana TV-tittare kommer att känna igen Game of Thrones Maisie Williams och Charlie Heaton från Stranger Things, eller den starkt lysande Anya Taylor-Joy från bland annat personlighetstäta Split. Stjärnspäckat, upphausat, och ett försök till en ny Marvel-era – detta kan gå hur som helst.

New Mutants har svensk biopremiär den 28 augusti.

I'm Thinking of Ending Things

Filmen med den mycket depressiva titeln baseras på bästsäljande författaren Iain Reids bok som släpptes 2016. "Endings things" syftar inte på ett liv, utan på ett förhållande som kanske verkligen borde se sitt slut. Historien är berättad ur en ung kvinnas perspektiv, där relationen till hennes partner och dess familj kanske inte alls är vad hon hade trott. Ännu har vi inte fått se någon trailer, men det verkar onekligt intressant speciellt med grymma Toni Collette ombord.

Regissören och manusförfattaren Charlie Kaufman har hela fyra Oscarsnomeringar i bagaget, varav en vinst för att ha skrivit en av mina favoriter, Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Det går säkert att säga att den här psykologiska thrillern kommer att bli något alldeles speciellt.

I'm thinking of ending things har premiär på Netflix den 4 september.

A Quiet Place II

Kohn Krasinskis regidebut om monster med superhörsel blev en braksuccé när den gick upp på bio 2018. Filmen, som i princip är ljudlös, handlar om paret Abbott (Krasinki och hans riktiga fru, Emily Blunt) som lever med sina barn i en postapokalyptisk värld. Världen befolkas och styrs av vidunder som dödar vid minsta ljud, och kampen blir ytterligare oroande nu när mamman i familjen är gravid och ska föda vilken dag som helst.

Min utan tvekan mest emotsedda film 2020 blev även den påverkad av coronapandemin.

Krasinskis första film var nyskapande, nervkittlande och med skådespeleri av hög klass. Filmen blev vida populär och fick fina recensioner, vilket blir extra kul när det gäller en förstagångsregissör, som främst känns igen som Jim Halpert i The Office. Vi får hålla tysta tummar för att uppföljaren håller uppe samma klass.

A Quiet Place II är planerad att släppas i USA i september, ett definitivt svenskt biodatum kommer inom kort.

The Shining

The Shining
Foto: Warner Bros.

Klassikern som inte behöver någon närmare presentation fyller 40 år i år. Det firas självklart med ett återbesök på Overlook Hotel, fast på den stora vita duken. Om du ändå har levt under en sten sedan 1980 så får vi följa familjen Torrances flytt ut till ödemarken, där delar av familjen minst sagt utvecklar lappsjuka. Filmens ovanligt långa speltid på nästan 2,5 timme swishar förbi då varje bildruta är ett konstverk i sig.

Om du inte har läst Stephen Kings roman med samma namn, rekommenderar jag varmt att sätta tänderna i den. Historien skiljer sig avsevärt från vad vi filmtittare är vana vid, och det finns dimensioner som jag tyvärr tycker att Stanley Kubrick missade. Men båda är trots sina olikheter – totala mästerverk.

The Shining gästspelar på svenska biografer från den 8 september.

The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It

The Conjuring
"The Conjuring". Foto: Warner Bros.

“Baserad på en verklig historia” är ett vanligt uttryck inom skräck som använts mer eller mindre kreativt och med blandad sanning.

I The Conjuring-filmerna följer vi de riktiga spökjägarna Ed och Lorraine Warren, där verklighetens Lorraine faktiskt levde fram till och med 2019. I seriens tredje film är det inget hemsökt hus i fokus, utan ett verkligt mordfall där en man hävdar sin oskuld då han vid mordtillfället var besatt av en ondsint demon.

Conjuringvärlden har med denna hela åtta filmer under bältet och minst tre till är på gång. Förutom Annabelle: Creation har de senaste filmerna gjort konceptet ganska urvattnat och spretigt. Det oroande gällande tredje installationen är att den saknar moderna skräckens kung James Wan. Istället sitter Michael Chaves bakom ratten, som regisserade bottennoterade spin-offen The Curse of La Llorona. Hoppet lever ändå då förträffliga Vera Farmiga och Patrick Wilson repriserar sina roller och jag kan inte annat än att känna mig redo att bli hemsökt igen.

The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It har svensk biopremiär den 11 september. Läs gärna min ranking av alla filmerna i Conjuring-universet!

Saint Maud – 18 september (Bio)

Efter ett trauma väljer sjuksköterskan Maud att söka sig mot upplysningen, genom att ty sig till kristendomen. Under hennes arbete på hospis kommer hennes drivkraft att få henne att göra allt för att rädda döende patienter – vad det ens kommer att kosta. Kontentan är fascinerande - Är fanatisk religionshängivelse i själva verket ett tecken på mental sjukdom?

A24 är en filmstudio som starkt förknippas med sina kvalitetsfilmer såsom Uncut Gems, Moonlight, Midsommar, Hereditary och Eighth Grade. Även om spelandet på religion är ett vanligt skräcktema, måste en så bra studio ha hittat någon nyskapande och spännande ingång.

Saint Maud har svensk biopremiär den 18 september.

Funhouse

Något säger mig att ’fun’ i Funhouse inte står för klassiskt roligt – utan sadistiskt roligt. Åtta unga kändisar låses in i ett lyxhus för att i sann Big Brother-anda bli filmade dygnet runt med möjligheten att vinna pengar. Tittarna röstar om vem som kommer att åka ut, och därmed förlora huvudet till okända och barbariska figurer i pandamasker.

Valter Skarsgård, som hittills mest har varit rolig på Twitter, är en av deltagarna som av trailern att döma ser ut att kämpa för sitt liv. Det är kanske inte samma artsy-klass som övriga Skarsgårdare spelar in, men det ser ärligt talat rätt roligt ut. Som att Nerve, Hunger Games, Escape Room och The Purge fått ett slashigt kärleksbarn.

Funhouse har svensk biopremiär den 25 september.

The Head

The HEad
Foto: Viaplay.

Två svenskar, en dansk, en irländare, en spanjor och en japan har åkt på semester till Sydpolen. Nej, det är inte början på en rolig historia utan en mer än iskall historia. Kyligt värre blir det i Viaplays thrillerserie The Head, där ett forskningsteam råkar ut för mystiska händelser mitt under den mörka vintern på Antarktis. När sommaren kommer, är den största delen av teamet antingen döda, eller försvunna. Frågan är – går det att lita på överlevarna?

Tankarna drar åt John Carpenters The Thing och det känns väldigt lovande. En annan kul grej är den vilda blandningen av skådespelare från olika länder, vilket tyder på kreativitet. Serien beskrivs som scenografiskt vacker, och de sex avsnitten spelades ambitiöst nog in bland annat i en 2000 kvadratmeter stor studio.

The Head har premiär på Viaplay under hösten 2020.

Candyman

Bus eller godis, eller både och? Obehagliga Candyman från 1992 med bin och krokar har blivit en riktig kultklassiker. Akta dig för att säga "Candyman" fem gånger franför en spegel, för då kallar du fram Candyman – en övernaturlig mördare med krok för hand. Öppnar du dörren till helvetet kan du räkna med att den kommer att vara svår att stänga.

Nya Candyman beskrivs som en ”spirituell” uppföljare och är en fortsättning på första filmen då Yayha Abdul-Mateen II, som blev kidnappad i den första, återvänder som vuxen. Även originalets Candyman Tony Todd har krokat sig fast i rollistan. Som om det inte vore nog håller Jordan Peele (Us, Get Out) i pennan så denna vet vi att det kommer slå gnistor om.

Candyman har svensk biopremiär den 9 oktober.

Andra sidan

Andra sidan
Foto: NonStop Entertainment.

Blir årets halloweenfilm… en svensk skräckfilm? Andra sidan är en riktigt otippad utmanare och alla gillar ju en underdog. Handlingen är fortfarande till stor del hemlig, men det lilla vi än så länge vet är att ett par tillsammans med sin son flyttar till ett nytt hus. En del av huset är obebodd och snart visar det sig att det där finns en ondska som vill åt parets son.

Filmen, som är ett samarbete mellan SVT och Svenska filminstitutet, beskrivs av producenten Gila Berqvist Ulfung som ”en riktig mardröm” och ”den första i sitt slag”. Ett marknadsföringsknep, kan man tycka. Å andra sidan kan Andra sidan var den nystart som svensk skräck behöver efter år av mediokert utbud. Passa på att fånga denna Gotlandsinspelade film på bio, för svensk skräck växer inte på träd.

Andra Sidan har svensk biopremiär den 23 oktober.

För mer skräckinjagande läsning, scrolla vidare --> Eller spana in vår lista med de bästa skräckserierna på Netflix!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL