Tysklands nationaldag – 10 tips på sevärda tyska filmer

Tysklands nationaldag – 10 tips på sevärda tyska filmer

Oskar Gustavsson Klingenstierna
03 oktober 2023 kl. 12:00

Guldkorn ur Tysklands filmhistoria

I dag, den 3 oktober, är det inte bara Neve Campbells, Vera Vitalis och Alicia Vikanders födelsedag – det är även Tysklands nationaldag, ett land som under filmhistorien varit en framstående filmexport. Från en blomstrande stumfilmstid via den nya tyska filmvågen under 1960- och 70-talet till förra årets stora Oscarssuccé "På västfronten intet nytt" (2022). Här kommer tio stycken solida tyska filmtips som kan förgylla denna tisdag.

Tysklands nationaldag – 10 tips på sevärda tyska filmer
Hans Beckert (Peter Lorre) i "M". Foto: Vereinigte Star-Film GmbH.

M (1931)

Filmen som antagligen har världens kortaste titel. Den österrikiske regissören Fritz Lang hade tidigare skapat stumfilmsklassikerna Dr. Mabuse, der Spieler (1922) och Metropolis (1927) innan han gick över till ljudfilmen. Handlingen utspelas i en stad som för tillfället är satt i skräck. Detta på grund av att en man smyger runt och dödar småbarn. Polisen får stora bekymmer med att gripa mördaren samtidigt som den kriminella undre världen sköter en egen spaning parallellt.

Filmen är den oefterhärmlige Peter Lorres debutfilm som ses i huvudrollen som den psykopatiska mördaren. Vi ser även Ellen Widmann i en av birollerna som för den svenska publiken är mest känd som den omåttligt elaka Kommandoran i filmerna om Emil i Lönneberga (1971–1973).

Här streamar du: M

Tysklands nationaldag – 10 tips på sevärda tyska filmer
Ali (El Hedi ben Salem) & Emmi (Birgitte Mira) i "Rädsla urholkar själen". Foto: Filmverlag der Autoren GmbH & Co. Vertriebs KG. 

Rädsla urholkar själen (1974)

En av filmhistoriens bästa filmer enligt filmkritikern Stig Björkman handlar om Emmi (Brigitte Mira) och Ali (El Hedi ben Salem). Emmi är en städerska i sextioårsåldern medan gästarbetaren Ali från Marocko är hälften så gammal. Deras olikheter är med andra ord oerhört stora. Trots det finner dem varandra och efter en dans på det lokala caféet beslutar de sig för att ingå äktenskap. Omgivningen ser dock förvånat och med avsky på deras relation.

Filmen hade premiär för 50 år sedan snart men är lika aktuell idag som då när folk har ett skriande behov av att kommentera andras privatliv och ifrågasätta kärleken.

Här streamar du: Rädsla urholkar själen

Tysklands nationaldag – 10 tips på sevärda tyska filmer
Maria Braun (Hanna Schygulla) i "Maria Brauns äktenskap". Foto: United Artists.

Maria Brauns äktenskap (1979)

Mitt under brinnande världskrig gifter sig den tyska kvinnan Maria Braun (Hanna Schygulla) med soldaten Hermann (Klaus Löwitsch) som för tillfället är på en kort permission innan han återvänder till fronten. Under tiden går Maria och väntar i sin ensamhet och får vid krigsslutet beskedet att Hermann har stupat. Hon börjar försörja sig som prostituerad och träffar senare den afroamerikanske soldaten Bill (George Byrd) och blir kort därefter gravid. Samtidigt visar det sig att Hermann i själv verket inte är död – han dyker upp och det blir starten på ett triangeldrama som resulterar i ett känslostarkt och förföriskt drama.

Filmen anses av många vara regissören Rainer Werner Fassbinders bästa film och var på sin tid en kommersiell framgång som banade vägen för den nya tyska filmen.

Här streamar du: Maria Brauns äktenskap

Ubåten (1981)
August Johann (Erwin Leder). Foto: Neue Constantin Film.

Ubåten (1981)

Ubåtsfilmernas ubåtsfilm! Året är 1941 och kriget om Atlanten är i full gång. Den tyska ubåten U96, med kaptenen ”Der Alte” (Jürgen Prochnow) i spetsen, ligger och lurpassar i en fransk hamn och laddar inför att utföra sitt uppdrag – att sänka allierade fartyg. Filmen är känd för den realistiska skildringen av livet på en ubåt mitt under brinnande krig. Tillvaron präglas i mångt och mycket att tristess och ett ständigt hot av fientliga fartyg som skickar ut jagare och sjunkbomber.

Ubåten som användes i filmen dök även upp i Spielbergs Jakten på den försvunna skatten (1981).

Här streamar du: Das Boot

Tysklands nationaldag – 10 tips på sevärda tyska filmer
Brian Sweeney Fitzgerald (Klaus Kinski) i "Fitzcarraldo". Foto: Werner Herzog Filmproduktion.

Fitzcarraldo (1982)

Mitt i den peruanska ska ett operahus stå om visionären Brian Sweeney Fitzgerald (Klaus Kinski) får bestämma. För att få råd till detta enorma, och smått omöjliga, projekt ska han anlägga en gummiplantage på ett tidigare oexploaterat område. Filmen är kanske Herzogs mest kända film och är framför allt ihågkommen för att en stor ångbåt spelar en bärande roll i filmen som ska släpas genom den i mångt och mycket ogenomträngliga djungeln. Inspelningen kantades av stora problem – dels att en enormt tung båt fraktades i djungeln, dels att huvudrollsinnehavaren Klaus Kinski hade ett ytterst hetsigt humör och var inte rädd för att klaga på minsta lilla detalj.

Här streamar du: Fitzcarraldo

Är du sugen på fler filmer av Werner Herzog? Kika då in chefredaktör Eric Diedrichs eminenta genomgång av några av Herzogs bästa filmer här.

Den oändliga historien
Atreju (Noah Hathaway) & lyckodraken Falkor (Röst av Alan Oppenheimer) i "Den oändliga historien". Foto: Warner Bros. 

Den oändliga historien (1984)

Efter att tre år tidigare gjort det hårda ubåtsdramat "Das Boot" (1981) valde Wolfgang Petersen att göra en helomvändning när det gäller genre och riktade blicken mot den familjevänliga fantasyfilmen. Den elvaåriga pojken Bastian (Barret Oliver) som lever en ensam tillvaro där mamman är död och pappan frånvarande hittar en dag en bok på ett antikvariat. Boken handlar om landet Fantásien som upplever mörka tiden där onda krafter försöker ödelägga landet samtidigt som barnkejsarinnan är drabbad av svår sjukdom. Det blir upp till Bastian, draken Falkor och den unge pojken Atreju (Noah Hathaway) att rädda landet. Allt detta i samklang med Giorgio Moroders filmmusik och ej att förglömma Limahls odödliga ledmotiv.

Här streamar du: Den oändliga historien

Tysklands nationaldag – 10 tips på sevärda tyska filmer
Lola (Franka Potente) & Manni (Moritz Bleibtreu) i "Spring Lola". Foto: Prokino Filmverleih. 

Spring Lola (1998)

"Edge of Tomorrow" (2014), "Palm Springs" (2020) och "Måndag hela veckan" (1993) är alla exempel på filmer där händelser och dagar upprepar sig. 1998 kom en tysk adaption av konceptet i och med Tom Tykwers experimentella thriller. Franka Potente spelar flickvännen Lola som hjälper sin pojkvän Manni (Moritz Bleibtreu) som råkat glömma en stor mängd pengar på tunnelbanan. De har nu 20 minuter på sig att skaffa fram de förlorade pengarna och går till väga på en rad olika sätt men med det gemensamma temat att händelseförloppet börjar om ett antal gånger under filmens gång.

Här streamar du: Spring Lola

Tysklands nationaldag – 10 tips på sevärda tyska filmer
Winfried/Toni (Peter Simonischek) & Ines (Sandra Hüller) i "Min pappa Toni Erdmann". Foto: TriArt.

Min pappa Toni Erdmann (2016)

Relationen mellan pappa Winfried (Peter Simonischek) och hennes dotter Ines (Sandra Hüller) har under många år varit kallsinnig. Winfried väljer att försöka värma upp relationen genom att överraska dottern med ett spontanbesök i hennes hemstad – Bukarest. Det visar att besöket inte blir som det är tänkt. Dottern lever ett inrutat liv med jobbmöten, telefonsamtal och viktiga papper – en tillvaro som inte går hand i hand med faderns skojfriska humör. Winfried har, med andra ord, en rejäl uppförsbacke till att skapa en kärleksfull relation till sin dotter.

På Oscarsgalan blev filmen nominerad för ”bästa icke-engelskspråkiga film” men fick se sig besegrad av den iranska filmen The Salesman (2016).

Här streamar du: Min pappa Toni Erdmann

På västfronten intet nytt
Paul (Felix Kammerer) & Stanislaus (Albrecht Schuch) i "På västfronten intet nytt". Foto: Netflix.

På västfronten intet nytt (2022)

Om du ännu inte sett den senaste adaptionen av Erich Maria Remarques roman är det hög tid nu. Den unga Paul (Felix Kammerer) och hans vänner tar frivilligt värvning i den tyska armén under första världskriget. De gör det helt utan vetskap om vad det i själva verket innebär att vara med i ett krig. Så fort de kommer till skyttegravarna möter de misären när folk dör till höger och vänster. Förhållandena på plats är allt annat än bra. Det är ständig brist på mat och rena kläder och att få behålla livet är långt ifrån en självklarhet.

Filmen blev, vid sidan av "Everything Everywhere All at Once" (2022), den stora vinnaren på årets Oscarsgala när den mottog fyra statyetter. Den vann för bästa foto, bästa scenografi, kompositören Volker Bertelmann vann för bästa musik och regissören Edward Berger tog emot statyetten för bästa internationella långfilm.

Här streamar du: På västfronten intet nytt

Tysklands nationaldag – 10 tips på sevärda tyska filmer
Fotografen Curt Courant & regissören Fritz Lang i "Från Caligari till Hitler". Foto: Looks Filmproduktion. 

Dokumentärtips!

Från stumfilm till Hitler (2014)

Om man är sugen på att lära sig mer om tidig tysk film är denna dokumentär ett hett tips. Filmen fokuserar på tiden från första världskriget slut till andra världskrigets början. Det bör betraktas som en allmän kännedom att denna period i Tysklands historia präglades av ekonomiska och politiska kriser som sedan bara skulle förvärras. Mitt i allt detta fanns även filmindustri som stod i full blom och som sedan skulle spela roll i den fruktansvärda samhällsutveckling som drabbade Tyskland och sedan världen.

Vi får se klipp från filmhistoriska klassiker såsom Metropolis (1927), Nosferatu (1922), Dr. Caligaris kabinett (1920) m.fl. Däribland nämns framstående skådespelare och filmskapare från den tiden som befann sig och verkade i Tyskland men sökte sedan sin lycka på andra sidan Atlanten.

Här streamar du: Från stumfilm till Hitler

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL