Inför Way Out West 2019
Årets filmprogram är spännande men saknar ett ordentligt dragplåster.
Så var det dags för Göteborgsfestivalen Way Out West att äga rum igen. Vi på Filmtopp är som vanligt naturligtvis lite extra nyfikna på vad som erbjuds i filmväg. Vad kan man gå och se om vädret ställer till det, eller om man helt enkelt behöver en paus från spelningarna och festerna?
Som vanligt finns det en hel del dokumentärer att välja mellan. Suede och New Order slåss exempelvis om vilket brittiskt band som har den coolaste filmen, är det Suede: The Insatiable Ones eller New Order: Decades? Kanske är det istället konsertfilmen med Aretha Franklin, Amazing Grace som är mest sevärd? En av två regissörer är ingen mindre än Sydney Pollack (1934-2008) och filmen fångar soulens drottning under inspelningen av det mest framgångsrika soulalbumet någonsin, under två kvällar i en baptistkyrka i Los Angeles 1972. Visningen (fredag 19.20) följs av ett samtal modererat av Samuel Girma.
Queen och Jonah Hill.
Har man missat att se en av förra årets största filmer, Bohemian Rhapsody, kan man passa på att se den under Way Out West 2019. Queen-rullen är den film som tjänat in mest pengar någonsin när det kommer till den här typen av musikbiografier – över 900 miljoner dollar! Även andra filmer, som redan haft svensk premiär visas under festivalen, där min personliga rekommendation skulle vara Jonah Hills debut Mid90s. En kort men kraftfull uppväxtskildring med Los Angeles skatekultur som bakgrund.
Tv-serier fortsätter att dominera.
Förra året började man också att visa tv-serier under festivalen. Ett populärt val som man utökat inför årets upplaga. Premiäravsnittet av SVT:s dundersuccé Vår tid är nu spelades upp förra året, och så blir det nu med. Det första avsnittet av säsong 3 kommer att visas på lördag 20.45 på scenen "Höjden". Precis innan det, på samma scen, visas det första avsnittet av miniserien Allt jag inte minns. Serien är baserad på boken med samma namn av Jonas Hassen Khemiri. Serier har med andra ord blivit en mycket stor del av Way Out Wests filmprogram.
"Koko-di Koko-da" årets intressantaste film?
När det kommer till nya spelfilmer som har svensk premiär under festivalen brukar det alltid finnas en titel som känns extra tung. För två år sedan var det Ruben Östlunds The Square, förra året Spike Lees BlacKkKlansman. Men i år återfinns inte det där riktigt stora dragplåstret. Med det sagt finns det ändå gott om spännande titlar som man kan vara först i landet med att se.
Uppsnackade Blinded by the Light om en tonåring som i Thatchers Storbritannien 1987 hittar hopp i Bruce Springsteens musik är en. Indiehjälten Jim Jarmuschs zombiefilm The Dead Don't Die en annan.
Själv tror jag starkt på den skotska svartvita Beats om två tonårspojkar, som under 1994 försöker ta sig in på ett illegalt rave i hopp om att uppleva sitt livs kväll. Men kanske är det ändå Johannes Nyholm (som tidigare gjort Jätten), som har den mest intressanta filmen under festivalen: Koko-di Koko-da.
Filmen har redan visats under andra festivaler, inte minst prestigefyllda Sundance där den fått ta emot en hel del hyllningar. Den handlar om paret Elin och Tobias som har det svårt efter att de upplevt en tragedi. De åker ut i skogen för att campa, väl där börjar mystiska saker hända.