Nio 'Snubs and Surprises' inför Oscarsgalan 2016
Trots att det kan kännas som att rätt personer och filmer blir nominerade till Oscarsgalan varje år så finns det alltid några kategorier där någon saknas. Nu pratar jag inte om ni den omtalade debatten kring avsaknaden av mörkhyade kandidater. Jag pratar om personer som borde ha blivit utvalda att få en chans att plocka hem guldstatyetten, men som av någon oförklarlig anledning inte blev det (snubed). Samtidigt överraskade juryn oss med några nomineringar som inte hade förväntats. Nedan listar vi några av de största ögonbrynshöjarna.
Snubs
1. Todd Haynes, Carol (Bästa film, Bästa regi)
Snacket drog igång tidigt kring den här filmen och det förutspåddes enorma framgånger inför galan med tvåfaldigt belönade Cate Blanchett i huvudrollen och med nominerade Todd Haynes som regissör. Den nominerades både till Golden Globe och BAFTA för Bästa Film, men trots det blev det ingen Oscarsnominering för film eller regi, trots att båda stjärnorna i filmen blev utvalda. Det svider lite extra eftersom att åtta filmer är nominerade i år, men akademin hade möjligheten att istället välja tio stycken och därmed ge Carol en chans i tävlingen.
Läs också: Recension: Carol (2015)
2. Ridley Scott, The Martian (Bästa regi
Med tre Oscarsnomineringar i bagaget för Thelma & Louise (1991), Gladiator (2000) och Black Hawk Down (2001) så kändes det som att ytterligare en för The Martian inte hade varit mer än rättvist. Scott anses vara en av vår tids främsta regissörer och det talades om att det skulle vara i år som gällde för honom. Men det blev aldrig någon nominering, istället valdes filmen ut till sju andra kategorier, bl a för Bästa Film och Bästa Manliga Huvudroll (Matt Damon).
Läs också: Recension: The Martian (2015)
3. Aaron Sorkin, Steve Jobs (Bästa orginalmanus)
Aaron Sorkin belönades med en Golden Globe vid årets gala för sitt manus till Steve Jobs. Trots det blev det inte någon Oscarsnominering i samma kategori. Istället får filmen vara med och tävla för huvud-och birollsinnehavarna, Michael Fassbender och Kate Winslet, vilket tyder på på att akademin ändå gillade filmen i sig. Sorkin har tidigare vunnit en Oscar för sitt manus till The Social Network (2010).
Läs också: Recension: Steve Jobs (2015)
4. Michael Keaton, Spotlight (Bästa manliga biroll)
Förra året vann Keaton en Golden Globe och Oscarsnominerades för sin roll i Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance). Många kritiker trodde därför mycket på att i år skulle bli hans år efter hans insats i Spotlight. Men det blev ingen nominering för honom, men däremot för hans motspelare Mark Ruffalo och Rachel McAdams för deras biroller.
Läs också: Recension: Spotlight (2015)
5. Jacob Tremblay, Room (Bästa manliga biroll)
Room är fyrfaldigt Oscarsnominerad för Bästa Film, Regi, Manus och Kvinnliga Huvudroll (Brie Larson). Men där tog det stopp. Filmen har hyllats överallt och den allmänna åsikten är att unga Jacob Tremblay tillför precis lika mycket till filmen som Larson. Trots det valdes han inte ut för varken Oscarsgalan eller Golden Globe. Den nioåriga stjärnan fick istället nöja sig med bara en SAG-nominering.
Läs också: Recension: Room (2015)
6. Idris Elba, Beasts of No Nation (Bästa manliga biroll)
Förmodligen filmen som blev blåst på flest givna nomineringar under den här gala-säsongen. Kritker trodde på flerfaldiga kategorier för de flesta galorna. Men det fick räcka med att Elba blev nominerad för sin biroll för en BAFTA, Golden Globe, och vann en SAG (som även nominerade BoNN för Bästa Film). Däremot har filmen inte fått en enda Oscarsnominering. Teorin kring varför detta är att filmen släpptes för streaming via Netflix och visades bara på bio under en väldigt kort period.
Surprises
1. Tom Hardy, The Revenant (Bästa manliga biroll)
Personligen är jag inte förvånad alls över den här nomineringen med tanke på att Hardys insats var briljant. Men folk lyfte ändå på ögonbrynen när det blev officiellt. Hardy nominerades nämligen inte alls för någon av de andra priserna och har istället hamnat i skuggan av Leonardo DiCaprios tokhyllningar.
Läs också: Recension: The Revenant (2015)
2. Straight Outta Compton (Bästa orginalmanus)
Att akademin inte är överdrivet förtjusta i Hip-Hop-filmer är ingen hemlighet. Om något så har de delat ut några statyetter för Bästa Sång till filmer som förtjänat nomineringar för mer än så. Jag tänker främst på 8 Mile (2002). Straight Outta Compton både hyllades av kritiker och drog in ordentligt med pengar under bioperioden. Trots det så blev det inget större antal nomineringar för filmen. Just därför var det en positiv överraskning när den nominerades till Oscarsgalan för sitt manus.
Läs också: Recension: Straight Outta Compton (2015)
3. Inside Out (Bästa orginalmanus)
En av 2015 absolut bästa filmer. Den hyllades av både kritiker och tittare, så en nominering för Bästa Animerade Film var givet. Men då det förekommer väldigt sällan att någon film når ännu längre så kom det som ett mycket glädjande besked att den även valts ut i kampen om Bästa Manus.
Läs också: Recension: Inside Out (2015)
Vissa av er reagerar kanske nu och anser att både Will Smith, Johnny Depp, Michael B. Jordan och flera andra förtjänar en plats på listan. Jag håller med er. Listan blir lite ironisk på det viset. Att jag 'snubar' dem på en plats på en lista om att bli 'snubed'.
Läs också: De 25 Bästa Filmerna 2015
Oscarsgalan äger rum 28 februari och kommer gå att livestreama via Aftonbladet TV.