Recension: Harald och Sonja (2025) – ”Känslofyllt om det norska kungaparet”

Recension: Harald och Sonja (2025) – ”Känslofyllt om det norska kungaparet”

  • 4 x 60 min
  • Drama, Historia
  • Amazon Prime
Uppdaterad kl. 15:18 | Publicerad 14 februari 2025 kl. 15:15
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kungligt kärleksdrama

”Harald och Sonja” är en traditionell historia om förbjuden kärlek. Den verklighetsbaserade miniserien berättar en dramatisk kärlekshistoria om när det nuvarande norska kungaparet först träffades.

  • Skapare:
    Vibeke Idsøe
  • I rollerna:
    Sindre Strand Offerdal, Gina Bernhoft Gørvell, Anders Baasmo m.fl.

Miniserien på fyra avsnitt utspelar sig i Norge under 60-talet där vi följer Norges kronprins Harald (Sindre Strand Offerdal) som träffar och blir kär i den vanliga tjejen Sonja Haraldsen (Gina Bernhoft Gørvell). Harald måste kämpa för att hans pappa, kung Olav V (Anders Baasmo), ska godkänna deras kärlek så att de får gifta sig. Den norska grundlagen säger att en prins inte kan gifta sig utan kungens tillstånd.

Det är ett känslofyllt drama om hur det nuvarande norska kungaparet trotsar regeringen, pressen och folkets åsikter. 

Recension: Harald och Sonja (2025) – ”Känslofyllt om det norska kungaparet”
Foto: Prime Video.

”Ett drama av hög klass”

Efter att ha sett två avsnitt av serien kan man konstatera att handlingen är en klassisk Romeo och Julia-historia, men som har en verklighetsbaserad och dramatisk grund att stå på. Serien skulle kunna löpa stor risk för att bli skåpmat i den traditionella berättelsen om förbjuden kärlek, men fungerar väl då Gina Bernhoft Gørvell och Sindre Strand Offerdal gestaltar det norska kungaparet på ett stiligt vis och ger tittaren en emotionell och passionerad inblick i det norska kungahuset. 

Serien är skapad av Vibeke Idsøe och hon har åstadkommit en tidstrogen gestaltning av 60-talet. Det kungliga dramat påminner starkt om The Crown genom kittlande berättelser om lyxen och makten men även den enorma pressen av att leva som monark.

De första scenerna i det första avsnittet känns aningen skrämmande just för det känns svårt att göra ett kungligt drama utan att det ska kännas som ett djupdyk i en utklädningslåda, men Idsøe har åstadkommit ett drama av hög klass. 

Recension: Harald och Sonja (2025) – ”Känslofyllt om det norska kungaparet”
Foto: Prime Video.

Den hemliga kärleken

Framställningen av den unge kronprinsen är charmig, genomtänkt och speglar den stela och blyga prinsen. Sindre Strand Offerdal gör en fin insats som en ung monark med ett komplicerat förhållande till sin pappa. Kronprinsen är i början av serien i 23-årsåldern och har inget vidare intresse av det kungliga uppdraget och är väldigt tafatt i de publika framträdanden han gör, vilket leder till att han nästan hånas i pressen. Detta skapar ett fint mänskligt porträtt men bidrar även till en del humor och en intressant dynamik och tankeställare om pressens bevakning av monarkin.

Hur de norska tabloiderna beskriver Harads kärleksliv och hur hans personlighet framställs i medierna bidrar till en gripande handling om personlig integritet, makt och begränsad insyn i monarkin. Sonja som är en tjej som kommer från en helt vanlig familj följer medierna och känner inte igen den kronprins som hon inlett ett förhållande med och det skapar en besatthet som är fascinerande att följa.

En dramatisk skildring av monarkin

”Harald och Sonja” är en spännande historisk dramaserie om Norges kungahus och hur monarkin genom åren frångått traditioner för äkta kärlek. Det är en riktig Romeo och Julia-historia som hade kunnat dömas ut för att vara klyschig, men som åstadkommer ett intressant djup om balansen mellan privatliv och det kungliga uppdraget i offentligheten.

“Harald och Sonja” finns nu på Prime Video.

 

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL