Bojack Horseman (Säsong 1)
Förra året kom Netflix ut med en ny originalproduktion. Den här gången var det en tecknad vuxenserie vid namn Bojack Horseman. Den senaste tiden har fler och fler serier inom den här adult animation sitcom genren (eller vad man nu ska kalla den) kommit på marknaden, och trots målgruppen är vuxna, vet vi alla att det är såväl en hel del ungdomar och barn som ser på dem.
Mycket har hänt sen "Simpsons" tågade in i alla hem 1989 och skapade en ny take på sitcom-serier. Plötsligt fanns det enorma möjligheter över vad man kunde berätta för slags historier. Avsnitten behövde inte längre utgå ifrån samma vardagsrum, café, arbetsplats m.m. utan varje avsnitt kunde ha en helt unik scenografi. De kunde till och med utspela sig i ett annat land, i ett flygplan eller i rymden och karaktärers personligheter och egenskaper kunde få helt nya uttryck. Bisarra överdrivna personligheter uttryckta genom utseenden och lyteskomiken blev markant.
Efter Simpsons framgångar följde andra storslagna serier som nådde framgång på sitt egna karaktäristiska vis som exempelvis Beavis and Butthead (1996), South Park (1997), King of the Hill (1997) och Family Guy (1999).
Även om det kontinuerligt har utkommit nya tecknade vuxen-sitcoms under åren, är de få som slagit lika stort som långkörarna Simpsons (27 säsonger and still going...), Family Guy (13 säsonger och fler kommer) och South Park (20 säsonger). De hade fördelen att komma ut i en tid när utbudet var klent, medan det över ett decennium senare skulle vara en till synes mättad marknad. I och med streamingtjänsternas stormande intåg på marknaden verkar det nu som om det detta håller på att ändras. Nu när hela säsonger av serier kan bli direkt tillgängliga efter säsongstart, och med streamingtjänsterna förträffliga distributionsmöjligheter är det nog lättare att ”hooka” sin publik. 2010-talet, somnästan kommit halvvägs, har under sin gång fött fram kvalitétsserier i denna genre som Bob´s Burgers och Archer. Och det är med detta sagt som jag nu vill presentera ytterligare en blivande favorit, Bojack Horseman.
Bojack Horseman, röstskådespelad av Will Arnett (The Lego Movie, Arrested Development) handlar om en föredetta superstjärna, känd för sin huvudroll i en av 90-talets största sitcom succéer Horsin Around. Nu, 20 år senare, har denna överviktiga, alkoholiserade, drogmissbrukande, självdestruktiva, bittra avdankade person tröttnat på att bara dra omkring i sin lyxvilla i Hollywood och är redo för en come-back. Detta ska göras genom att skriva och ge ut sina memoarer, vilket är lättare sagt än gjort när man inte gjort något konstruktivt de senaste 20 åren. Detta leder till att spökskrivaren Diane anlitas, och det dröjer inte länge innan den här relationen dem emellan blir komplicerad.
Glömde jag att säga att Bojack är en Häst? Just det, för den här världen bebos av människor som såväl antropomorfiska djur utan att det skulle vara något märkvärdigt. Serien skiljer en del från övriga tecknade sitcom, bland annat att den inte försöker locka till skratt med upplägg och punchline, utan följer mer stilen av en mer bisarr drama-komedi, liknande Arrested Development.
Även handlingen i serien, om Bojacks kamp till att komma tillbaka till rampljuset, är genomgående genom avsnitten och går faktiskt framåt på ett eller annat sätt tillsammans med lite personlighetsutveckling. Denna föraktfulla med ändå älskvärda karaktär gestaltas av Will Arnett på ett förträffligt sätt.
Andra välbekanta bestående röster i ensemblen är bland andra Bojacks spökskrivare Diane (Alison Brie; Community, Mad Men, The Lego Movie), hans snyltande inneboende Todd (Aaron Paul ; Breaking bad) men även andra välkända röster gör cameos såsom J.K. Simmons, Patton Oswalt, Kristen Schaal, Olivia Wilde, Stephen Colbert och Naomi Watts.
Serien påminner med sin handling och Hollywood-atmosfär en del om Entourage, blandat med humorn från Arrested Development och Bob´s Burger, vilken den även delar en del av den tecknade stilen med. Jag måste erkänna att även om de fristående avsnitten inte är jätteunderhållande i sig, så blir man mer och mer involverad i den underliggande storyn medan man avsnitt för avsnitt får lära känna denna självdestruktiva antihjälte Bojack och fram på säsongens slut blir man överraskad över vilket djup en del av huvudkaraktärerna har för att vara en tecknad serie. Serien behandlar en del tunga ämnen som självhat, obesvarad kärlek, narkotikaproblem, svek och ånger av livsval, vilket drar en in i serien. Det är här jag tror Bojack Horseman skiljer sig från övriga serier i samma genrer.
Kort sagt, det är humoristisk välskriven dramaserie med en genomgående genomtänkt handling med personlighetsutveckling hos karaktärerna.
Fredrik Jonsson Larsson