Recension: American Primeval (2025) – Taylor Kitsch i våldsam western
En gripande historisk skildring av ett konfliktfyllt USA
Denna serie tar oss tillbaka till en tuff och våldsam period i amerikansk historia där levnadsförhållandena porträtteras med en imponerande detaljrikedom.
Den nya miniserien American Primeval som har premiär i dagarna, är en berättelse som fångar den brutala verkligheten av det tidiga amerikanska västern med en rå och skitig realism i samma anda som The Revenant. Serien fokuserar på de verkliga konflikterna mellan den amerikanska armén, medlemmar av Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga (mormoner) och inhemska stammar som Shoshone, Southern Paiute och Ute.
Berättelsen kretsar kring Betty Gilpins (GLOW) karaktär Sara, en desperat kvinna som anställer Isaac, Taylor Kitsch (True Detective), en guide uppvuxen av Shoshone, för att hjälpa henne och hennes son Devin (Preston Mota) att resa västerut. Isaac kommer från en bakgrund präglad av både inhemska och vita kulturer, vilket sätter honom i en unik position under resan.
American Primeval skildrar inte bara den fysiska resan utan också de emotionella och kulturella utmaningar som karaktärerna står inför. Den belyser de grymma och våldsamma aspekterna av denna tid i amerikansk historia, inklusive händelser som Mountain Meadows Massacre, där mormoner och Paiute-auxiliärer dödade ett antal västerländska pionjärer. I denna serie spelar våldet, blodet och den skitiga scenografin första fiol och gifter sig samman till en snygg homogen berättelse.
Lika delar våld och nyans – respektull skildring av ursprungsbefolkning
Historien utspelar sig under Utah-kriget 1857 och erbjuder en djupdykning i de våldsamma och komplexa konflikterna mellan olika intressegrupper, inklusive den amerikanska armén, mormoner, och ursprungsbefolkningen. En av seriens mest utmärkande drag är dess intensiva fokus på våld, blod och avsikten att förmedla känslan av en trovärdig scenografi som tillsammans formar en sammanhängande och engagerande berättelse. Den mörka och brutala tonen speglar en tid då USA ännu befann sig i sin linda, och där interna konflikter var en del av vardagen. Scenografin och kostymerna är noggrant utformade för att förmedla den råa och osanitära verkligheten i territoriet, vilket gör att man enkelt kan leva sig in i historien.
Taylor kitsch som mig veterligen aldrig hört till någon upphöjd skara av skådespelare får här en möjlighet att leverera något som kan göra avtryck. Han griper tillfället i akt och gör sin roll mer än habil. Här blommar han ut och och visar på sin potential. Även Betty Gilpin framträder på ett övertygande sätt i sin rolltolkning som den desperata hustrun och mamman Sara.
En av de mest berömvärda aspekterna av American Primeval är dess strävan efter autenticitet, särskilt i framställningen av den amerikanska ursprungsbefolkningen. Serien gör ett medvetet försök att bryta mot de stereotypa bilder som ofta har målats upp under årens lopp. Istället skildras de olika stammarna med respekt och djup. Man vill istället belysa deras sätt att leva, storsinthet och viljan till att kompromissa trots orättvisan de utsätts för.
Trovärdig återgivning av en våldsam period
Avsikten att leverera en historiskt korrekt och autentisk prägel kring historien är verkligen tydlig. Levnadsförhållandena porträtteras med en stor portion trovärdighet och visar på det stora engagemanget från produktionen. Den osanitära och smutsiga tillvaron i den amerikanska västern skildras verkligen med en noggrannhet som amplifierar den autentiska och råa scenografin. Denna trogna återgivning av en tuff och våldsam period i historien ger serien en äkthet som är både gripande och fängslande. Serien är både jämn och dramaturgiskt harmonisk rakt igenom, detta jämte ett välarbetat manus åstadkommer en lika engagerande som underhållande berättelse.
”American Primeval” har premiär på Netflix den 9 januari.