Recension: Berättelsen om Killinggänget (2024) – nostalgiskt om humorgruppen
En nostalgisk dokumentär om humorgruppen som regerade på 90-talet
"Berättelsen om Killinggänget" är precis vad titeln lyder. En fascinerande inblick i humorgruppen som slog igenom under 90-talet. Dokumentären riktar sig mer åt de trogna fansen, men även för fans av de enskilda profilerna kan det finnas en intressant berättelse om var de började någonstans.
Under 90-talet bildades humorgruppen Killinggänget. De ville bryta sig ur den politiska komedigenre som hade blivit vanesak då och istället leverera "fjantig" humor till det svenska folket. Under sin existens har Killinggänget gjort kortfilmer, tv-serier, en långfilm och mera. De har även splittrats flera gånger och har haft avhopp från medlemmar.
I SVT:s nya dokumentär får tittarna följa med från den allra första början när medlemmarna valdes fram till deras sista katastrofshow på Dramaten. Det blir även en uppdatering när Killinggänget samlas igen och planerar för framtiden.
Humor på skärmen och spänningen bakom den
Gänget som bestod av Robert Gustafsson, Henrik Schyffert, Johan Rheborg, Martin Luuk, Andres Lokko och Jonas Inde, samt regissörerna Walter Söderlund och sedan Tomas Alfredson, satte hård press på sig själva då deras motto var att “aldrig göra samma sak två gånger”.
Humorn på den tiden var självklar men dokumentären ger även en fascinerande inblick i de spänningar som uppstod bakom kulisserna. Med en samling starka personligheter inom gruppen blev konflikter vardag under manusmöten, något som flera av medlemmarna reflekterar över i dag. De öppnar även upp om hur deras mentala hälsa försämrades efter framgången under 90-talet. Skrattet för publiken blev ett slags fördärv för gruppen som kivades om allt möjligt under sina kreationer och till och med splittrades ett fåtal gånger trots att de tids nog fann varandra igen, gång på gång.
Intressant inblick om du var där när det hände
Berättelsen om Killinggänget är inte ointressant för någon som aldrig har hört talas om humorgruppen, men inte heller jättefängslande. Dokumentären passar nog bättre för de som känner nostalgi till Sveriges populärkultur under 90- och 00-talet, och särskilt för alla som var eller är fans av gruppen. De kan få en spännande inblick på hur klassiker som NileCity 105.6 (1995) och Fyra nyanser av brunt (2004) skapades efter alla dessa år. Men även en naiv åskådare av gruppen kan se att det fanns ett uppenbart driv att leverera humor och underhållning för Killinggängets medlemmar.
Dokumentären fångar höjden och botten av Killinggängets karriär med flera intressanta arkivklipp både från framställningarna och bakom kulisserna som kommer att engagera tittaren under seriens gång, samtidigt som de får höra medlemmarnas personliga berättelser om tiden med gruppen.
“Berättelsen om Killinggänget” finns att nu att streama på SVT Play.